25 de febrer del 2011

Constitució EMD Bítem













Aquesta tarda s'ha constituït l'EMD de Bítem. La portaveu socialista, Teresa Castellà, ha mostrat el compromís del grup per contribuir a millorar la qualitat de vida dels bitemencs i bitemenques, i treballar fort per fer front al context econòmic actual. També ha expressat la voluntat del grup de posar-se a disposició del president, Josep Cugat, per treballar conjuntament en benefici de tot el poble. La resta de representants del grup Socialista a l'EMD són Pere Bonavida, Òscar Carles (d'ICV) i Francesc Ramírez.

RECORDS (Notes autobiogràfiques)

Vaig nàixer prop de l'aigua, del nostre estimat riu Ebre, a Flix (Ribera d'Ebre), el 12 de novembre del 1954.

De petitet, vaig assistir al parvulari de les monges de la Consolació, al convent que disposaven a la Plaça de l'Església, avui inexistent. Recordo el quartet que era la nostra aula menudeta i a la madre Agustina que era tota bondat i duia el mateix nom que la meva mare. Allí les primeres lletres, els primers jocs -el carrer de les punxes-, les primeres excursions a l'hortet de la comunitat i també recordo les primeres referències que feien a la casa i noviciat de Jesús.

També recordo un dia, potser el 1962 o 1963, en què la meva mare em va portar a Vinebre. Vàrem passar la barca d'Ascó i hi vàrem arribar caminant. Assistíem a un esdeveniment religiós teresià i recordo que la meva mare parlava d'un sacerdot fill de Vinebre, Enric d'Ossò, que va fundar l'ordre de les teresianes la casa i noviciat de les quals es trobava també a Jesús.

A Jesús vaig arribar-hi amb deu anys, el 1964, a estudiar becat per la Mutualitat Química de l'època, en règim d'intern al col·legi de la Immaculada que dirigia Mossèn Martorell i administrava mossèn Giner. Recordo el pati i l'eucaliptus majestuós, la bondat del senyor Puig que incansablement ens anava a rescatar les pilotes que ens queien al canal, la bonhomia del senyor Jaume que per les tardes ens atansava el carret del berenar.

Recordo els autobusos Ebro de color verd i morro llarg, i recordo les caminades dominicals fins al velòdrom on competien Mas, López Carril, Perurena... L'altre dia ho recordava tot esmorzant al bar d'Ester del mercat de Tortosa, en cordial conversa amb el jesusenc senyor Blasco.

I els amics, aquells que duus incorporats al rebost de la memòria: Adell i Galiana de Jesús; Segarra i Martorell de Tortosa; Ramon Valls de Roquetes, i tants altres que fa poc ens vàrem retrobar en l'emotiva celebració de l'aniversari del col·legi.

Després va vindre una nova destinació becada, la Universitat Laboral de Còrdova, cinc anys i una injusta expulsió per motius polítics, per lluitar pacíficament per les llibertats i la democràcia.

I molts anys d'experiència institucional com alcalde, diputat provincial i diputat al Parlament de Catalunya. Una trajectòria que m'ha dut a aprofundir en el coneixement del nostre territori.

Un territori on Jesús és un referent, on hi visc des de fa vuit anys, al Canalet, en el Camí Vell del Cementiri, on hi he arrelat el meu projecte de vida familiar, on he tingut l'oportunitat d'integrar-me en la seva comunitat viva i dinàmica, en el més ample sentit de la paraula. La comunitat educativa, escola de música, escola de futbol del Catalònia, el costumari i tans bons amics i coneguts.

En aquests darrers vuit anys he tingut la responsabilitat de dirigir i coordinar els serveis territorials de cultura i Política Territorial a les Terres de l'Ebre. Ara he acceptat presentar-me com a candidat a la presidència de la EMD de Jesús, com a contribució al funcionament, gaudi i millora de la vida col·lectiva del meu poble, Jesús. Ho faig amb il·lusió i amb la voluntat de treballar i col·laborar colze a colze amb tothom.
També ho faig, cal dir-ho, des de les vibracions que sento en evocar aquells records d'infantesa viscuts a Jesús i des de la implicació activa que he vingut mantenint ara amb el poble.

Antoni Sabaté Ibarz
Candidat proposat pel PSC a la Presidència de la EMD de Jesús

Constitució EMD Campredó












Aquest matí s'ha constituït l'Entitat Municipal Descentralitzada de Campredó, un acte que el portaveu del PSC a la Junta Veïnal, Manuel Álvarez, ha definit referint-se a la cançó "Hoy puede ser un gran día", de Joan Manuel Serrat. Álvarez s'ha posat a disposició del president de l'EMD, Joan Sanahuja, per fer un Campredó molt millor. El grup socialista estarà integrat per Manuel Álvarez, Sílvia Arbona i Núria Gisbert.

21 de febrer del 2011

El PSC es marca el compromís de treballar fort per Bítem i Campredó per pal·liar els dèficits d'inversió del govern de Bel


Tindrà quatre represtants a l'EMD de Bítem, un dels quals l'ha cedit a ICV, i tres a l'EMD de Campredó


El PSC ha presentat aquesta tarda els seus representants a les EMD de Bítem i Campredó en un acte que ha estat definit pel primer secretari dels socialistes tortosins i candidat a l'alcaldia de Tortosa, Joan Sabaté, com un moment històric per a tots dos pobles. “La constitució en EMD representa un avenç cap a la descentralització que identifica millor la ciutadania amb l'administració i que els socialistes sempre hem impulsat”, ha subratllat. Sabaté ha mostrat el compromís ferm dels socialsites perquè hi hagi una major inversió i atenció en aquests pobles que en els darres quatre anys de goven de CiU, en què ha recordat el dèficit d'inversions que hi ha hagut i en què, entre altres, se'ls ha discriminat pel que fa a les aportacions del govern de l'Estat. “A Campredó no han mantingut el nivell d'execució d'obra pública que vam impulsar en l'anterior mandat i a Bítem, la gran obra realitzada ha estat la urbanització del carrer Hereus d'en Gasol, inclosa en el PUOSC, que vam tramitar l'anterior govern”, ha detallat.


El dirigent socialista ha explicat que les EMD, i d'acord amb la Llei d'Hondt, només estaran compostes per dos grups municipals, el del PSC i el de CiU. Per aquest motiu, des del PSC i d'acord amb ICV es va cedir a aquesta formació un dels llocs que li correspondria al PSC a l'EMD de Bítem “amb l'objectiu d'afavorir una major pluralitat i que es reculli el conjunt de les sensibilitats al poble, ja que aquest fet també incideix en la millora de la seva qualitat de vida”.
Sabaté ha tancat agraint la implicació dels nous membres de les EMD en un projecte que agafen amb molta il·lusió i amb la pespectica de la renovació que confien es pugui donar en les eleccions municipals del mes de maig vinent. “Estem convençuts que els veïns i veïnes veuran com la vida millora gràcies a la bona gestió que els socialistes impulsarem des de tots dos pobles."


Representants a l'EMD de Bítem. Francesc Ramírez, Teresa Castellà, Pere Bonavida i Òscar Carles (ICV)


Representants a l'EMD de Campredó. Manel Álvarez, Sílvia Arbona i Núria Gisbert

16 de febrer del 2011

“Bel ha fet de la censura una tònica dominant durant el mandat”


El darrer episodi ha estat el tancament del perfil al facebook del fotolog “Estimo Tortosa”, ordenat presumptament per l'Ajuntament de Tortosa


El candidat a l'alcaldia pel PSC a Tortosa, Joan Sabaté, considera inadmissible el nou episodi que s'ha viscut a la nostra ciutat i que representa un nou atemptat contra la llibertat d'expressió com ha estat el tancament del perfil a la xarxa social facebook del fotolog Estimo Tortosa, ordenat presumptament per l'Ajuntament de Tortosa. Segons el dirigent socialista, aquest fet exemplifica la que ha estat la tònica domintant “d'un govern carregat de tics autoritaris i dictatorials, que ha volgut silenciar totes aquelles veus que no combreguen amb el parer del senyor Bel”. “El tancament ha coincidit en el temps amb les crítiques a un regidor del govern municipal, en què es demanava la seva dimissió, opinions que poden no compartir-se però legítimes en el marc de l'estat de dret i exercint el dret fonamental a la llibertat d'expressió”, ha assenyalat Sabaté.

De fet, el mandat ja va iniciar-se lamentablement tancant la veu a l'oposició en els mitjans de titularitat municipal com són el butlletí municipal i el web, on només apareix CiU i, en molta menor mesura ERC, que formen part del govern, i la resta ni tan sols tenen dret a defensar-se dels articles on se'ls ataca directament. Aquet tema va arribar fins i tot al Síndic de Greuges que va reclamar a Bel que acabés amb aquesta discriminació que atemptava contra la llibertat d'expressió més elemental. Però Bel va desoir el síndic, va maquillar el web amb la creació d'un espai pràcticament inaccessible per a l'oposició, i va reforçar la seva comunicació amb la creació d'un perfil al facebook, que respon al nom Ajuntament, però en el qual només apareix Convergència i Unió. “Per a Bel i CiU, l'Ajuntament els pertany , no és l'administració de tots i totes, sinó que es deu al seus interessos partidistes. Assistim a un dels pitjors moments de garanties plurals i democràtiques .”

Sabaté ha recordat, a més, la destrucció del mural per la Pau de l'artista campredonenc Eduardo Gas per ordre directa de Bel i Sanahuja, el seu represtant a Campredó. “Lamentablement no es tracta de casos aïllats sinó que formen part d'una estratègia d'eliminar tot allò que no agrada al senyor Bel”, ha denunciat, “ara ens trobem amb aquest episodi vergonyós en què un Ajuntament com el nostre, que no és patrimoni de Bel ni de CiU, sinó que és la casa de tots i totes, fa tancar presumptament el perfil del fotolog Estimo Tortosa que, sobretot, fa arribar a la gent més jove les propostes culturals i musicals que es fan a la ciutat, més enllà de transmetre la seva legítima opinió sobre l'actualitat al municipi.”

14 de febrer del 2011

Per Tortosa Volem + Podem +




El PSC de Tortosa ha presentat aquest matí l'eslògan de la campanya electoral amb vista a les eleccions municipals del 22 de maig vinent: Per Tortosa Volem + Podem +. El candidat a l'alcaldia, Joan Sabaté, ha explicat que l'eslògan respon a dos objectius prioritaris per als socialistes tortosins, la determinació i la confiança. “Determinació perquè els tortosins i les tortosines tenim la clara voluntat d'aprofitar el punt d'inflexió que representa la crisi per engegar la recuperació amb millors possibilitats que mai”, ha explicant, tot recalcant que “volem crèixer, volem una economia en expansió que generi llocs de treball i hi posarem tots els nostres esforços pensant en les persones i en les famílies”. I confiança, tal com ha detallat, perquè “estem convençuts de les possibilitats de Tortosa com a motor de les Terres de l'Ebre”. En aquest sentit ha recordat que durant el mandat socialista es va treballar per crear les bases estructurals per posicionar bé Tortosa, amb especial èmfasi en el coneixement i recerca; amb l'arribada de la URV; la creació sòl industrial, i la millora de les infraestructures de comunicació. “Ara cal una aposta clara per la industrialització, posant un èmfasi molt especial en la recerca, la innovació i en el valor afegit que tot això comporta”, ha emfasitzat.

L'eslògan remarca la idea de força, dinamisme, il·lusió i confiança. Amb un llenguatge modern i jove, el missatge sobresurt del seu enquadrament, el roig que caracteritza el PSC, perquè l'objectiu de la candidatura tortosina és anar més enllà i fer arribar el projecte socialista a tota la ciutadania. La proposta no vol ser només una declaració d'intencions. “Estimem Tortosa i no la volem apagada. La volem capdavantera, capital de les Terres de l'Ebre, estirant amb força i ben posicionada dins de Catalunya”, ha remarcat Sabaté, tot subratllant: “La volem activa, convençuda de les seves possibilitats, amb la necessària ambició per aprofitar totes les oportunitats. Volem la Tortosa del sí, la Tortosa de tots i totes.” Així, els socialistes afronten els comicis convençuts que des del PSC, i amb el suport de tots i totes, podem més. “I podem, perquè els tortosins i les tortosines tenim capacitat demostrada i avui tenim les condicions si ens ho proposem per avançar com mai no ho hem fet. Perquè podem deixar de ser una ciutat perifèrica i posar en valor la nostra posició al bell mig de l'arc mediterrani”, ha tancat.

Cal destacar que el PSC també ha dissenyat un eslògan propi per a les EMD, Jesús, Campredó i Bítem, i per a les dues pedanies, Vinallop i Els Reguers, amb el mateix missatge personalitzat a cadascun dels pobles.

11 de febrer del 2011

100 dies per a les eleccions municipals a Tortosa


Bel i els 60.000 euros per ser alcalde a temps parcial

La raó o raons és la facultat en virtut de la qual l'ésser humà pot ser capaç d'identificar conceptes, qüestionar-los, trobar coherència o contradicció entre ells, i així, induir o deduir altres distints dels que ja coneix. D'aquesta manera, la raó humana, més que descubrir certeses, és una capacitat d'establir o descartar nous conceptes, en funció de la seva coherència amb respecte d'altres conceptes de partida.

Dic això perquè molts cops la dreta empra la desinformació i la demagògia per aconseguir fer arribar un missatge sesgat i partidista d'acord amb la seva conveniència. És el cas de CiU a Tortosa que porta ja un bon grapat d'anys, des que Ferran Bel la controla, fent de les mitges veritats certeses que, de vegades, per manca de contrast poden arribar a tergiversar les situacions.

Per això crec que és bo recordar als tortosins i tortosines que darrere les bones intencions que sembla amagar la frase, Ferran Bel es dedicarà només a Tortosa, hi ha tota una intencionalitat de maquillar la realitat. Perquè Ferran Bel mai no s'ha dedicat només a Tortosa, mai. Es va posar un sou de 63.000 euros en ser nomenat alcalde, però, i aquí està la dada que cal retenir, per dedicar-se només un 75% a l'alcaldia. Què fa amb la resta del temps? Doncs dedicar-se als seus negocis privats.

Així, mentre el nostre alcalde cobra per dedicar-se només parcialment a l'Ajuntament prop d'un milió de pessetes al mes, 3.000 tortosins estan a l'atur sense que ell hagi fet res per canviar la seva situació, sense que hagi posat en marxa ni un sol projecte de reactivació econòmica al nostre municipi. Així, mentre Joan Sabaté quan va tancar el seu mandat no tenia asignació de sou a l'Ajuntament i hi havia poc més d'un miler d'aturats a la ciutat, avui, l'herència de Ferran Bel són els 60.000 euros anuals que hem de pagar els tortosins per una dedicació que pot combinar amb els negocis personals, i un 260% més d'atur.

Fa pocs dies es publicava en un mitjà la valoració que s'està fent dels llocs de treball a l'Ajuntament. Algú ens pot dir qui ha valorat la feina de l'alcalde per què aquest hagi de cobrar prop d'un milió de pessetes al mes mentre molts tortosins i tortosines pateixen diàriament una situació econòmica difícil?

Eduard Rel Cartoixà
Viceprimersecretari del PSC de Tortosa

9 de febrer del 2011

El Senat dóna suport a la moció de l'Entesa per limitar la velocitat en els accessos a les ciutats més contaminades

El senador de l'Entesa, Joan Sabaté, ha presentat una moció en el Ple que ha estat aprovada per tots els grups parlamentaris. En la moció, que ha estat transaccionada amb les aportacions del Grup Popular i CIU, insta al Govern a:

1. Estudiar, en coordinació amb les Comunitats Autònomes i les Administracions Locals, l'aplicació de la gestió variable de la velocitat en els accessos a les grans ciutats que presentin índexs de contaminació de l'aire superior als permesos per la normativa europea, tenint en compte criteris mediambientals i de gestió del tràfic.

2. En l'avaluació de les mesures a prendre per tal d'aplicar una gestió variable de la velocitat a les zones de transició, entre les vies urbanes i les interurbanes, s'haurà de tenir en compte les opinions de les entitats representatives dels automobilistes i de les empreses de transport per carretera.

Sabaté creu que aquesta mesura, junt el foment del transport públic, és més eficaç que la limitació de l'accés a les ciutats o els peatges dissuasoris. Ha explicat el senador que es tracta de regular la velocitat màxima en els accessos a les ciutats, marcant la zona de transició entre les velocitats urbanes (50 km/h) i les interurbanes (100 km/h), fixant una velocitat màxima intermèdia (80 km/h). També ha dit Joan Sabaté que aquest sistema no només rebaixa la contaminació, sinó que també redueix la sinistralitat i la gravetat dels accidents, afavorint una major fluïdesa del tràfic i disminuint les congestions i els embussos.