16 de desembre del 2010

El govern de Ferran Bel destrueix el mural per la pau de Campredó


El seu autor, Eduardo Gas, creu que probablement són contravalors com l'autoritarisme i la intolerància els que els han dut a cometre aquest atemptat

Incompresible en una societat plural i democràtica com la nostra. Lamentable pel fons, un gest d'intolerància i manca de respecte a la cultura i a la llibertat d'expressió, i en la forma, sense ni tans sols informar-ne al seu autor. Aquest és un nou capítol de prepotència i menyspreu democràtic de la dreta més rància i reaccionària que govern a la nostra ciutat. La setmana passada la brigada municipal, per encàrrec de l'alcalde, Ferran Bel, i del seu responsable a Campredó, Joan Sanahuja, van eliminar el mural per la pau que l'autor local Eduardo Gas va erigir el 2006 a la plaça Tomàs Cardona de Campredó.

Així ho ha denunciat aquest matí el grup municipal del PSC de Tortosa en un fet impensable si no fóra perquè ha estat lamentablement real. “Estem davant d'una agressió de l'Ajuntament i concretament pel seu alcalde i representat a Campredó, senyors Bel i Sanahuja, respecte a una obra d'art pública, impulsada per l'Ajuntament, un mural fet per un autor local com és Eduardo Gas, que ha exposat a diferents sales d'art de la nostra ciutat, al qual se li va encarregar fer un mural al·legòric de la pau que fos un element simbòlic de l'aposta del poble de Campredó per la pau”, ha detallat el portaveu del grup, Joan Sabaté, que ha afegit: “Una obra d'art, pública, situada en una plaça cèntrica, i que el senyor Bel i el senyor Sanahuja han decidit esborrar i en la qual hi han posat un altre tema que haurien pogut fer en qualsevol altre indret del poble sense haver d'eliminar aquest mural”. El dirigent socialista ha lamentat que aquest episodi li recordi tant a altres etapes de la història en què es cremaven obres d'art. “Encara que el simbolisme de les obres d'art o la seva plasmació no es comparteixin, s'han de respectar, és fonamental en una societat plural i democràtica”, ha espetat Sabaté, que ha sentenciat: “És paradoxal que no tinguin problemes en mantenir altres monuments més preocupants i en destrueixin un d'al·legòric de la pau.” Per Sabaté, aquest aspecte denota una vegada més el tarannà intolerant del senyor Bel i el govern que l'acompanya.

El mural es va realitzar el 2006 per encàrrec de l'Ajuntament de Tortosa. Amb el simbolisme dels diferents casos de violència a partir de l'atemptat contra les torres bessones “Explosió de riquesa o pobresa?”, Gas va acompanyar el mural d'un seguit de “valors i contravalors” com “pensament/fanatisme, cultura/fonamentalisme”, entre altres. L'autor ha reflexionat avui que segurament hauria pogut optar per fer una obra menys compromesa, però que, tentint en compte que vivim en una societat “oberta, democràtica i lliure”, va considerar que calia, per l'espai públic que ocupava, donar-li un sentit més social, que animés a la gent a participar i a reflexionar sobre el món en què vivim. “Vaig dotar-la d'un seguit de principis o valors dels quals la societat n'està més mancada i per això venen els conflictes, i també en vaig posar els contravalors”, ha detallat recordant que probablement hi ha molta gent que considera que els seus valors són els contravalors. “Segurament el senyor Berlusconi té més contravalors”, ha destacat, de la mateixa manera que ha assenyalat que segurament contravalors integristes, intolerants, autoritaris i reaccionaris són els que han dut “aquestes persones a esborrar el mural”. Per Eduardo Gas aquest és un clar atemptat al simbolisme del que representava el mural.

Els socialites, més enllà del fons, també han criticat les formes ja que ni el senyor Bel ni el senyor Sanahuja li han donat cap exlicació personal del perquè han esborrat el mural, ni tan sols el van avisar.