25 de febrer del 2015

L’aigua potable a Jesús: qualitat i seguretat de subministrament

Article d'Antoni Sabaté Ibarz. membre de la Junta Veïnal de Jesús en representació del PSC i regidor de l'Ajuntament de Tortosa, publicat al número de gener-febrer de l'Informatiu Jesusenc
A Jesús, hem encetat el nou any amb una millora important d'un servei bàsic per a les persones com és l'aigua potable.
La posada en marxa dels pous de San Bernabé, un dipòsit de 3.000 m3 de capacitat i l'extensió d'una canonada de 315 mm fins al poble, constitueix una inversió de primer ordre, tant pel seu import, adjudicada per 913.250 € a Constructora Calaf, com per la seva finalitat, que és la de garantir la qualitat de l'aigua d'ús domèstic com també la de garantir el seu subministrament.
Aquesta obra culmina una sèrie d'actuacions que complementen l'excel·lència d'aquest servei a Jesús. Substitució de canonades de distribució per reduir fuites i pèrdues d'aigua, interconnexió de la xarxa de Jesús amb la de Tortosa, que en casos de necessitat i emergència permet el subministrament en un sentit o en un altre i ara la substitució de comptadors per introduir la telelectura amb els avantatges que comporta quant a la lectura de consums i també en la detecció immediata de consums fortuïts, no desitjats, dels abonats.
Hem seguit amb gran interès aquestes actuacions perquè certament aquestes són d’aquelles obres responsables que garanteixen els serveis que precisa el veïnatge i la seva qualitat de vida.
Enrere han quedat més de tres anys de retards incomprensibles com també, a vegades, certa descoordinació entre institucions. Però bé està allò que bé acaba.
Aquestes obres dels pous de S. Bernabé formen part d'un conjunt de 8 actuacions per a la municipalitat de Tortosa, per un import que supera els 4 milions d'euros. Tanmateix, aquestes actuacions formen part de l'anomenat Pla de Restitució Territorial que es va definir i aprovar com a conseqüència de les actuacions per a la descontaminació del pantà de Flix.
El finançament de les obres ha anat a càrrec de l'Estat mitjançant l'empresa pública ACUAMED -Aguas de las Cuencas Mediterráneas- i la redacció dels projectes, així com l'expropiació de possibles terrenys afectats, ha anat a càrrec de l'ACA -Agència Catalana de l'Aigua-.
El Pla de Restitució Territorial fou fruit de la demanda dels municipis de la Conca de l'Ebre aigües avall de Flix. Una demanda que va comptar amb el lideratge del Secretari d'Estat del Ministeri de Medi Ambient Rural i Marí, el socialista Josep Pucheu, català, prioratí de Falset, persona que és just que mencionem en el moment de l'assoliment d'aquestes obres tan importants.