24 d’agost del 2015

El PSC vol el suport del Ple de Tortosa a la nova proposta de cabals de la Comissió per la Sostenibilitat


Els socialistes presenten una moció perquè volen que sigui el conjunt del ple de la corporació municipal qui insti el govern espanyol a tenir-ho en compte en la nova revisió del pla hidrològic
El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Tortosa presentarà una moció per al proper ple de setembre en què demana el suport a la nova proposta de cabals que la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre va aprovar el 25 de juny passat. Els socialistes creuen que un acord de ple de la corporació municipal, i no només el tràmit de la junta de govern local, donarà més força en la reclamació al govern de l’Estat perquè tingui en compte aquesta proposta en la nova revisió del pla hidrològic.
Enric Roig, que és el portaveu socialista i representant a la Comissió pel Consell Comarcal del Baix Ebre, ha insistit que “en aquest tema no podem passar de puntetes perquè és fonamental que hi hagi una posició contundent  perquè se’ns faci cas”. L’edil socialista ha recordat que el govern haurà d’aprovar abans del 22 de desembre aquesta nova revisió i que cal actuar ja de forma decidida perquè el cabal ecològic que contempla l’actual pla de conca és “clarament insuficient, no té en compte els criteris científics i tècnics,  vulnera de manera flagrant la Directiva Marc de l’Aigua comunitària (DMA)  -Directiva 2000/60/CE- i és contrària la Nova Cultura de l’Aigua. A més, no té en compte variables claus en l’establiment de cabals ecològics que garanteixin el bon estat ecològic dels rius.” Roig ha estat molt clar: “davant el que representa una amenaça per a la pervivència del riu i del Delta no podem ser febles, sinó que hem de ser contundents i enèrgics”.
La Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre va aprovar el 25 de juny passat, amb un ampli consens, una nova proposta de cabals ambientals per al tram final del riu Ebre i del Delta de l’Ebre que diferencia els anys secs, normals i humits. El cabal ecològic per un any sec hauria de ser de 5.871 hm3/anuals; per a un any normal, 7.732 hm3/anuals i per un humit de 9.907 hm3/anuals. La proposta també ha incorporat una proposta de cabal mínim d’excepcionalitat per a casos de sequera prolongada amb 3.518 hm3/anuals.
Els socialistes presentaran una moció per donar suport aquesta nova proposta de la Comissió de Sostenibilitat als diferents ajuntaments i consells comarcal de les Terres de l’Ebre.