14 de juliol del 2009

El govern defensa amb fermesa als catalans i catalanes

Contra moltes veus que cridaven que la negociació del finançament per part del govern català estava abocada al fracàs, avui podem dir allò que molts defensàvem: la fermesa del govern permet tenir el finançament que ens mereixem.

El govern català ha sabut negociar fins a obtenir un bon acord, i el govern central de la mà del president Rodríguez Zapatero, i de la ministra Elena Salgado, que han reconegut que Catalunya havia estat maltractada, però encara més d’ençà de l'injust pacte que el PP i CiU van signar l’any 2001, que van deixar a Catalunya sense recursos.

Ara vindran els apocalíptics de CiU a dir-nos que ells haurien aconseguit un pacte millor. No recorden que en el millor dels anys el seu finançament va arribar a 526 milions d’euros l’any 2006. Ara ells venen a donar lliçons, o és que el primer any, el 2009, 2.200 milions d’euros no van multiplicar per 4 la seva millor xifra? I no és molt millor que l’any 2012 arribarem a 3.800 milions d’euros, el que suposa multiplicar per 7 la seva millor xifra?

El PSC ha fet en sis anys de govern el que en 23 CiU no es va atrevir ni a plantejar, Estatut i Finançament. I el PSC ho ha fet amb un govern a Madrid del mateix color, plantant cara al 2006 amb l’Estatut i ara al 2009 amb el Finançament, i ho ha fet amb un president que no ha nascut a Catalunya, però que defensa als catalans com no ho havien fet abans els governs de CiU.
El finançament obtingut pel govern del PSC, ha rebut les lloances de la societat civil catalana: Les Cambres de Comerç, Foment del Treball, els Sindicats. Això deixa a CiU acorralada sense arguments i totalment en fora de joc.

Estem davant d’un acord de país. Amb un profund canvi de model, un canvi que suposa un anivellament en els impostos, que posa a Catalunya per sobre de la mitjana des del primer any, i evidencia que l’Estat ha de donar més diners per equilibrar l’increment de les despeses de les CCAA en relació als serveis de l’Estat del Benestar i la seva limitació en els ingressos. Estem davant d’un pacte per a la gent i no d’un pacte per a la galeria com ho va ser el de CiU-PP al 2001.
Però el més important és que aquest pacte es per als catalans i catalanes, i no per als partits.
Ara n’hi ha que hauran de donar explicacions, perquè CiU allò que buscava era el seu benefici propi i per aquest motiu ha fracassat de forma estrepitosa, ja que buscava fer caure els governs de Catalunya i de Madrid, i no ho ha aconseguit. Ha fracassat com a oposició ja que va donar fins a onze xifres relacionades amb el finançament, sense cap mena de sentit, fins i tot perdent el nord qualificant l’acord d’il·legal. CiU ha fracassat en el seu patriotisme, ja que ha perdut l’ocasió de posar al país per davant dels seus interessos com a partit. Fracassa socialment ja que cada dia que passa es veu que el seu únic aliat es el PP.

Avui ja podem parlar d’un finançament just per a Catalunya, perquè el govern català ha defensat amb fermesa al catalans i a les catalanes.
Ricard Lleixà Vero. Secretari d'Acció Electoral de l'Agrupació Local del PSC a Tortosa.