9 de desembre del 2009

Més endeutament que no es tradueix en millores socials


El PSC de Tortosa titlla els pressupostos de ficticis i critica l'escàs esforç en despesa social del govern de Bel

L'endeutament a Tortosa l'any 2009 ha estat de 1.224 euros per habitant
El Grup Municipal del PSC a Tortosa va votar dilluns en contra de l'aprovació del projecte de pressupostos per a l'any 2010 en considerar que es tracten un altre cop d'uns comptes ficticis i maquillats per presentar-los a l'opinió pública, que mostren falta de realisme i que presenten un seguit de defectes que la mateixa interventora municipal assenyala en l'informe que els acompanya.

Ja al detall dels pressupostos, el PSC considera que els ingressos un any més estan sobredimensionats. A això, s'hi afegeix el fet que tot i que el govern parla de reducció del capítol de personal, aquesta valoració no té en compte el fet que l'aportació en aquest apartat és inferior enguany pel tancament de l'activitat que duia a terme l'Escola Taller i també, i aquí sí que han estat crítics els socialistes, perquè es preveu que finalitzin un seguit de contractes de relleu per jubilació que afecten a uns sis treballadors de la brigada i de la neteja. "No renoven treballadors que presten uns serveis que són necessaris, però sí que mantenen les altes remuneracions i els complements de productivitat dels seus càrrecs de confiança", ha lamentat el portaveu del grup, Joan Sabaté.

Sabaté, a més, també ha estat molt crític amb el poc esforç que el govern farà l'any vinent de despesa en polítiques socials, en què només s'ha augmentat en 37.000 euros l'aportació a atencions benèfiques i assistencials i, a més, s'ha reduït l'aportació al Fons Català de Cooperació i Desenvolupament, passant dels 86.096 euros del 2009 als 41.115 euros del 2010. "En un moment en què cal fer més esforços en atendre la gent, donat el moment difícil pel qual passem, en què cal ser més solidaris, el govern de CiU no ha estat a l'alçada de les circumstàncies". Pel que fa a la despesa corrent, els socialistes també han criticat que s'hagi reduït la previsió pel que fa al consum de llum i gas, quan amb tota probabilitat aquest serà igual o superior a l'any passat i, per tant, s'acabarà gastant més del que s'ha pressupostat i això obligarà un altre cop a pagar tard i malament als proveïdors.

A més, el PSC ha lamentat que s'incrementa de nou l'endeutament de l'Ajuntament que ja acumula un deute viu de més de 45 milions d'euros. Els socialistes han informat que l'any 2009 el deute per habitant ha estat de 1.224 euros, molt superior al d'altres municipis propers.

"S'ha vulnerat la normativa de contractació"

Els socialistes tortosins, d'altra banda, han presentat al·legacions (o subsidiàriament recurs administratiu) contra l'acord del ple ordinari en què es va aprovar provisionalment l'adjudicació de l'aparcament soterrat a la plaça del Carrilet. Els socialistes consideren que en la tramitació d'aquest procediment s'han vulnerat les normes que regeixen el procediment i la normativa de contractació administrativa ja que en l'expedient no hi ha la classificació del contractista; perquè no hi consta que l'empresa adjudicatària compleixi amb els requisits per poder contractar amb l'administració; perquè la mesa de contractació va resoldre sense tenir tota la documentació requerida per poder adjudicar, i perquè en la data d'adjudicació no apareix l'assumpció del subcontractista de la responsabilitat directa en document administratiu amb l'Ajuntament de Tortosa. Per tot això, els socialistes demanen que es declari la nul·litat de l'adjudicació i que es torni a iniciar el procediment amb el respecte a la legalitat vigent.