14 d’abril del 2010

Un reconeixement merescut

Foto: El Punt

Ahir vam saber que la Generalitat ha distingit amb la Creu Sant Jordi l'escriptor i professor Manuel Pérez Bonfill. Avui, escoltant la cadena SER, era inevitable somriure àmpliament en escoltar-lo explicar com li haguera agradat que tothom li digués Manuel en lloc de Manolo. "Molts es pensen que Manuel és incorrecte en català, i no ho és, i resulta que fan servir Manolo com si fos un diminutiu i en realitat Manolo sí que és castellà i Manuel no... Jo sempre ho dic, però no hi ha res a fer, tothom me diu Manolo"

Qui el coneix sap d'aquest sentit de l'humor especial que té com quan recordava que una dona mai no pot estar mig embarassada (o s'hi està o no s'hi està, deia). El recordem donant classes a l'institut impulsant el teatre amb obres d'una qualitat, bellesa i contingut que contrastaven amb una societat ben adormida en què Manuel i molts altres intentaven encendre una guspira de passió. Manuel és aquell professor que tothom recorda. Va fer classes a alumnes de quatre dècades i, tot i així, es va anar renovant deixant empremta en cadascun dels seus alumnes. Perquè anava més enllà de la classe impartida, sovint es movia en el peu de pàgina de la lliçó del dia, en el suc del que s'explicava, però sobretot compartia i estimulava la reflexió.

Brecht, Ionescu, Mrozek.... Uff!!! Un llistó alt, però temptador per unes generacions formades a cavall entre la protesta contra el franquisme i el relaxament posterior a la transició.

Però Manolo o Manuel forma part de la història del nostre país no només per ser un dels professors més admirats, sinó per la seva lluita a favor de la cultura i de la llibertat, per la seva lluita contra el franquisme. Al costat de Gerard Vergés i Jesús Massip va fundar la revista Geminis i el grup artístic Macla amb Frederic Mauri, amb qui va publicar la carpeta de poemes amb gravats, Anys i treballs.

I sobretot per la seva obra, prolífica un cop s'ha jubilat amb obres com Amb algunes branques d’oliveres, Fràgils, Carrer de només un, Extracte de Resina, Abusos del Ritual...

Des del PSC de Tortosa celebrem que la Generalitat reconegui amb la Creu Sant Jordi Manuel Pérez i Bonfill, un home compromès.