14 d’octubre del 2010

"Per molt que ho repeteixi, Bel sap que no ha abaixat la pressió fiscal sobre els tortosins"

Els socialistes li recorden que podria haver abaixat el coeficient municipal per abaratir la “contribució” i que restar un euro al rebut de la brossa només és un gest simbòlic que en res ajuda a les economies familiars
El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Tortosta ha votat avui favorablement a l'aprovació de les ordenances municipals, que es congelen, perquè ho consideren una mesura necessària donada la conjuntura econòmica actual. Amb tot, des del PSC sí que s'ha criticat a l'alcalde, Ferran Bel, que vulgui vendre a l'opinió pública que ha abaixat la pressió fiscal sobre la ciutadania, ja que això no ha estat així. “El que no deixa de ser sorprenent és que es parli de rebaixa de pressió fiscal, quan es congelen els tipus, i com que pujaran les bases, el senyor Bel recaptarà més i els tortosins pagarem més”, ha explicat el portaveu del grup, Joan Sabaté, que ha afegit: “Són unes ordenances moderades, però no hi ha res de res d'abaixar la pressió fiscal, ell es va queixar molts anys que els impostos eren alts, però ha mantingut els tipus i els mateixos percentantges.” I és que aquest any, el rebut de la “contribució urbana”, l'IBI, pujarà un 1% que és el que pagarem de més els tortosins. Aquest és l'increment que es preveu en el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2011. “Si el senyor Bel volia baixar la pressió fiscal, o si més no congelar-la, havia de baixar el coeficient que aplica l'Ajuntament i ho podia fer en el mateix ple”, ha insistit Sabaté.

El portaveu socialista ha fet referència explícita a la brossa, tot assenyalant que aquesta només disminueix un euro “una reducció que només és simbòlica, per dir que ho han abaixat, en un any preelectoral i de crisi, però que en res ajuda a les economies familiars.” En aquest sentit, ha explicat que el govern ha inflat els costos que li representa la recollida per argumentar que no poden abaixar més el rebut, “però saben que el contracte de la brossa, que vam negociar nosaltres i que és un bon contracte, ha comportat una baixada dels costos en la darrera revisió del 9,5% i, per tant, els permetia fer una rebaixa molt més elevada, que no han fet”. Sabaté també ha recordat una altra dada que desmunta l'argument de baixada sistemàtica i és que quan van arribar al govern, CiU va apujar la taxa d'escombreries, i fins al 20% sobre les rendes més baixes.

Finalment, el portaveu socialista ha volgut mostrar la seva solidaritat amb el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, que avui s'ha vist obligat a abandonar el ple per l'actitud de l'alcalde cap a ell. “Aquesta és una constant d'aquest mandant, que avui ha tingut un nou episodi amb la manca de respecte i autoritarisme de l'alcalde Bel sobre el senyor Forcadell, que s'ha vist obligat abandonar el ple”, ha denunciat Sabaté, que ha conclòs: “Lamentem aquest espectacle a l'Ajuntament de Tortota fruit del tarannà autoritari i irrespectuós amb la pluralitat democràtica de l'actual alcalde”.