8 de setembre del 2011

Proposta per nomenar l'antic escorxador Centre Cultural Ricard Salvat





ANTONI SABATÉ IBARZ, PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL DEL PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA A L’AJUNTAMENT DE TORTOSA, D’ACORD A L’ARTICLE 13 DEL R.O.M. PRESENTA PER AL SEU DEBAT AL PLE, LA SEGÜENT:


MOCIÓ



El 25 de març de 2009 va morir Ricard Salvat, dramaturg, escriptor i professor universitari. Fundador de l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual amb Maria Aurèlia Capmany, va ser membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i premi Nacional de Teatre l'any 1999.

Salvat és un dels tortosins més il·lustres, amb una trajectòria molt àmplia i de gran reconeixement internacional. Va ser el fundador del Festival Internacional de Teatre Entre Cultures, que es va celebrar a Tortosa els anys 2004, 2005 i 2006, de gran repercussió mediàtica i que va convertir Tortosa en capital de referència en l'agenda cultural de tota la Mediterrània. Salvat, a més, va ser un intel·lectual compromès amb la seva societat i el seu temps, amb un clar compromís democràtic, antifranquista i progressista, que el va condemnar molt de temps a l’ostracisme interior essent reduït, tot i la seva vàlua, a un director de teatre esporàdic que estrenava una obra de tant en tant, sense que per això renunciés mai a posar la seva experiència al servei de la cultura catalana.

Els darrers mesos diverses personalitats s'han adherit a la proposta de l'escriptora Isabel-Clara Simó que va fer arribar una carta al conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, per tal que la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya, TNC, on mai va poder representar cap obra, dugui el nom de Ricard Salvat, atenent que va ser un dels principals defensors de la creació del TNC.

Així mateix cal que Tortosa també reconegui una de les seves principals figures, amb un llegat extensíssim, i un dels principals ambaixadors de la nostra ciutat arreu del món.

Cal que Tortosa agraeixi i reconegui Salvat, que sempre va pensar en la seva ciutat i ens va regalar una de les propostes culturals més interessants dels darrers anys, amb un projecte força ambiciós que va situar a Tortosa com a capital teatral de la Mediterrània i li va atorgar una projecció internacional.

Atès allò exposat, elevem al Ple de L’Ajuntament de Tortosa la següent,



PROPOSTA D’ACORD:


Primer: Que l'antic Escorxador passi a anomenar-se Centre Cultural Ricard Salvat.

Segon: Mostrar el nostre suport a la iniciativa encapçalada per Isabel-Clara Simó per tal que la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya dugui el nom de Ricard Salvat.

Tercer: Comunicar aquests acords al govern de la Generalitat de
Catalunya .