28 de juliol de 2014

Dalmau “lo Tortosí” i lo notari Gil de Federic fan bullir la Festa

Satisfacció a la Busca de Tortosa per la bona resposta del públic a una proposta en què ha destacat també el col·loqui sobre l’orgue de la Catedral a càrrec del mestre Rossend Aymí
Descobrir el personatge del mag Dalmau “Lo Tortosí” ha estat sense cap dubte l’aportació més interessant que ha fet en aquesta edició l’associació La Busca de Tortosa per contribuir a sumar i fer la Festa del Renaixement més gran. Així s’ha pogut corroborar al llarg d’aquests quatre dies en què el mag ha omplert les diferents sessions que ha fet al carrer Ample. “Lo Tortosí” va ser un dels il·lusionistes més importants del segle XVI a Europa i va actuar en les corts de Carles V i de Federico Sforza; es va lliurar de la Inquisició, i el seu nom, el recullen autors com Quevedo, Cervantes o Lope de Vega.
Aquests dies també s’ha fet un tip de signar credencials lo notari Gil de Federic, que donava fe als visitants del seu pas per la Busca i la Festa del Renaixement. En total, s’han expedit una vuitantena de certificats.
Més enllà de la recreació, des de la Busca, d’acord amb un dels seus principis fundacionals que és l’estudi del Renaixement, s’ha volgut aprofundir en aquesta ocasió en dos temes. Un, la història de l’orgue de la Catedral i l’altre, aprofitant que enguany un del plats forts era la màgia, conèixer-ne la seva història des de l’antic Egipte al segle XVI. El primer col·loqui, que va omplir el local de la Busca, va anar a càrrec del mestre i músic Rossend Aymí, que ha restaurat diferents orgues arreu de l’Estat. El segon, a càrrec del Mag Iñaki, que va tornar a entusiasmar i seduir els assistents.
La proposta d’actes es va complementar, com en les dues anteriors edicions en què la Busca ha participat en la Festa, amb la visita a la seu ambientada expressament per retornar-nos al segle XVI, i en què es va poder tornar a veure l’exposició “Grups socials a la Tortosa del segle XVI”. No hi han faltat tampoc els jocs de sempre, aquells amb que ja xalaven els xiquets i xiquetes del segle XVI. Birles, baldufes, anelles, espardenyes... no van estar aturades ni un segon durant els quatre dies.
Des de la Busca, la presidenta, Teresa Castellà, ha agraït tant l’esforç fet pels membres de la Busca com la militància del PSC, que els dóna suport, per poder oferir aquesta proposta i contribuir a la Festa. També el dels veïns i veïnes de la casa Gil de Federic, que han engalanat els seus balcons per omplir d’esplendor el carrer Ample. De la seva banda, el regidor socialista i candidat a l’alcaldia, Enric Roig, ha donat gràcies per la confiança dipositada per la ciutadania en uns actes que només tenen un objectiu: “Participar i estar al costat de la ciutadania, que és prioritari, i fer més gran una Festa que ha de ser el principal aparador i element de promoció econòmica de la nostra ciutat."