1 d’octubre del 2009

Sí a les EMD de Campredó i Bítem


El PSC aprova les EMD de Campredó i Bítem, tot i que considera insuficient el finançament que s'ha previst

Els socialistes es comprometen a millorar l'aportació econòmica quan tornin al govern municipal

El Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Tortosa ha donat suport en el ple d'ahir al dictamen d'aprovació inicial de l'expedient per a la constitució de les EMD de Bítem i Campredó i al nou conveni amb l'EMD de Jesús. “Els socialistes som partidaris de la descentralització del municipi si així ho desitgen els seus veïns i veïnes. Així ho hem defensat històricament i així ho hem recollit en els nostres programes electorals”, va explicar el portaveu del grup, Joan Sabaté, tot recordant que els tràmits per a la constitució d'aquestes dues noves Entitats Municipals Descentralizades (EMD) ja es va iniciar durant l'anterior mandat. No obstant això, els socialistes van lamentar que el finançament previst és insuficient i s'han compromès a millorar-lo quan tornin al govern.

I és que, en aquest sentit, el PSC va lamentar que s'hagi perdut l'oportunitat d'oferir les màximes garanties econòmiques a aquestes tres administracions, ja que s'ha formulat un finançament amb recursos escassos, escasses noves competències per a l'EMD de Jesús en la revisió del conveni i un plantejament extremadament conservador per part del govern de CiU que contrasta precisament amb el que van prometre durant la campanya electoral. “Tot i les expectatives generades, l'assignació de recursos és manifestament insuficient perquè cal tenir en compte que la posada en marxa de noves administracions duu implícites unes despeses administratives que s'han de sufragar”. En aquest sentit, fins i tot el mateix govern de CiU admet aquest baix traspàs econòmic per part de l'Ajuntament a les noves administracions dels pobles de Jesús i Bítem, ja que en la memòria que tramet a la Generalitat de Catalunya assegura que l'aportació que faran gairebé no incidirà en el pressupost global del consistori.

El PSC, a més, va denunciar que amb la fórmula emprada, no totes les administracions reben el mateix tracte, ja que mentre l'EMD de Campredó podrà afavorir-se de la liquidació de l'IAE que aporten dos polígons industrials com són el del Baix Ebre i el Catalunya Sud, no passarà el mateix amb Bítem i Jesús, que no disposen avui del mateix actiu industrial. “Creiem que és just que Campredó rebi aquesta aportació, però entenem que calia buscar una compensació per a Bítem i Jesús”. A més, el tracte diferencial també es pot constatar amb l'aportació de l'Ajuntament per habitant, ja que mentre Jesús té fixat un mínim per inversions de 300.000 euros, Campredó i Bítem, només en percebran 70.000, que representen 75 euros per persona a Jesús, 59 per persona a Bítem i 55, a Campredó. “Calia tractar a tothom de la mateixa manera i, per tant, anivellar l'aportació a l'alça”

Escasses noves competències per a Jesús

Finalment, els socialistes van advertir que les noves competències que es traspassen a Jesús són escasses, sobretot pel que fa a temes urbanístics. Per aquest motiu, van mostrar la seva sorpresa en el fet que si bé el president de la Junta Veïnal, Pere Panisello, va mostrar una actitud força reivindicativa durant l'anterior mandat, quan s'havia millorat molt l'aportació i s'havien fet aportacions addicionals al llarg de l'exercici per part de l'Ajuntament de Tortosa, ara amb un alcalde del seu mateix partit hagi acceptat un sostre competencial tan baix. “Això ens demostra que empraven el conveni com una forma de fer oposició als socialistes que ara s'ha diluït”. En aquest sentit, Sabaté també va desmuntar l'argument que les noves EMD poden funcionar al marge de la conjuntura política de l'Ajuntament. “És una fórmula molt oberta que garanteix uns mínims, és cert, però són uns mínims molt mínims, i, per tant, s'haurà de continuar negociant amb l'Ajuntament de Tortosa”.

Els socialistes van assenyalar que han aprovat les tres propostes perquè accepten la majoria de l'actual govern i perquè volen que les EMD comencin a funcionar, però s'han compromès ja, quan canviï la conjuntura política i el PSC accedeixi de nou a l'Ajuntament, a millorar les condicions econòmiques de les Entitats Municipals Decentralitzades per garantir els millors serveis per a tots i totes els veïns i veïnes del municipi.