15 d’abril del 2013

Carme Chacón aposta des de Tortosa per la transparència i la radicalitat democràtica per a la renovació de les institucions






El PSC de Tortosa lliura en commemoració del Dia de la República el primer Guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos pel seu compromís en la defensa de la llibertat, la democràcia i els drets dels més febles

El PSC de Tortosa va celebrar divendres passat l’Acte Commemoratiu del Dia de la República que ha comptat amb la conferència de la diputada al Congrés i exministra, Carme Chacón, Les múltiples crisis i reformes necessàries, i amb el lliurament del primer guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos pel seu compromís amb la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social i els drets dels més dèbils.
Chacón ha defensat des de Tortosa l’aposta per la transparència i la radicalitat democràtica per a la necessària renovació de les institucions. “Vivim una crisi econòmica i institucional. S’obre per tant, una segona fase de la democràcia en aquest país molt diferent de la primera, en què és vital ser valents”, ha subratllat, “hem de ser radicals a l’hora d’acabar amb la corrupció i hem d’esmenar el passat i incloure la corona en la llei de la transparència”. Segons la dirigent socialista, “l’esquerra ha de ser determinant per eliminar els forats negres que ens han dut a la situació actual”.
Un altre dels eixos de la seva conferència per fer front a la situació actual ha estat la necessitat de canviar el model d’estat. “El federalisme és la forma d’estat més extensa al món. L’actual model està esgotat i hem de superar la desafecció que hi ha entre Catalunya i Espanya a través de la reforma de la Constitució perquè Espanya sigui un Estat federal”.
Finalment, la diputada i exministra ha apel·lat al necessari canvi de les polítiques econòmiques a Europa. Chacon s’ha referit a l’alarmant atur juvenil i la necessària injecció de recursos en el foment de l’ocupació. I també ha reclamat canvis en la fiscalitat perquè “paguin més aquells que més tenen”. “Europa ha de defensar allò que la diferencia de la resta, l’estat del benestar”.
Chacón i el primer secretari del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, han estat els encarregats de lliurar, en acabar la conferència, el primer guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos, un premi dissenyat per l’artista tortosí Leonardo Escoda. El guardó neix amb la voluntat de donar a conèixer i potenciar accions i experiències de persones i entitats que contribueixen a la defensa i al coneixement dels valors del progressisme, els drets i la justícia social i vol fer visible i reconèixer accions i experiències que donin un major sentit als valors democràtics i de progrés de l’esquerra. A la vegada, reivindica la figura de l’insigne polític tortosí Marcel·lí Domingo, un dels polítics rellevants al govern de la República, que va ser ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, així com d’Agricultura. Creador del Partit Republicà Radical Socialista va començar la seva carrera política com a regidor a l’Ajuntament de Tortosa. 
L’acte ha acabat amb l’actuació de la soprano Cecília Aymí acompanyada pel mestre Rossend Aymí.