3 de juny del 2010

La venda de l'empresa d'aigües


“Bel i el seu govern han de rectificar perquè la seva proposta representa un malbaratament de l'empresa d'aigües”

El Grup Municipal del PSC presenta al·legacions a la venda del 49% de les accions de l'Empresa Municipal de Serveis Públics

El Grup Municipal del PSC a l'Ajuntament de Tortosa ha presentat un seguit d'al·legacions a la proposta del canvi de gestió dels Serveis Municipals d'abastament d'aigua potable i de clavegueram per conversió de la societat mercantil de capital íntegrament municipal, EMSP S.L en societat d'economia mixta, que representarà la venda del 49% de les accions d'aquesta empresa durant un període de 25 anys. Els socialistes demanen a Bel i el seu govern que rectifiquen perquè sinó estan duent la ciutat al malbaratament d'una de les empreses públiques que més beneficis li està donant. Segons els socialites el que s'està fent és convidar a un soci capitalista a prestar-li 10.490.000 euros cobrant uns interessos tan elevats que “es podríem qualificar d'usura”.

I és que cal tenir en compte i revisar molt bé els números d'aquesta operació. Com es fa constar en les al·legacions, l'inversor, al cap dels 25 anys, s'haurà emportat 27.766.487 euros mentre l'aportació que haurà fet serà de tan sols 10.490.000 d'euros. “Si avui l'empresa municipal pogués aconseguir un préstec a 25 anys per aquests deu milions d'euros, suposant un tipus d'interès del 5% i quota constant, pagaria al cap d'aquest període, entre devolució de capital més interessos només 17.046.250 euros, en lloc dels 27.766.487 que ara s'emportarà l'inversor”. Per tant, això demostra per una banda el mal negoci d'aquesta operació, però sobretot que el govern té pressa en cobrar ràpid uns diners per fer front al deute que acumula, o sigui, el que el portaveu del grup, Joan Sabaté, ha tornat a denunciar: “pa per avui i fam per demà”.

En aquest sentit, el PSC recorda també que la inversió anual prevista és de 400.000 euros constants al llarg dels 25 anys, clarament inferior a la mitjana dels darrers anys, que ha estat superior als 500.000, i que “amb el pas dels anys esdevindrà irrisòria”. Això comportarà per als socialistes un clar deteriorament de les instal·lacions per manca d'inversió a més de l'encariment del rebut de l'aigua. Els socialistes també critiquen la poca transparència de l'estudi econòmic, fins i tot les quantitats a percebre per l'inversor no figuren en el plec de condicions. “Serà molt greu que el govern no rectifiqui davant d'aquest desequilibri econòmic manifest en què l'Ajuntament, i per tant, Tortosa, hi sortiran perdent”.