26 de gener del 2012

El PSC insta a la Generalitat a pagar el deute als ajuntaments


Els grups socialistes a Amposta i Tortosa apel·len a la responsabilitat dels respectius governs perquè s'aprovi una moció positiva per als municipis

Els grups municipals del PSC als ajuntaments d'Amposta i Tortosa han entrat una moció en què insten al govern municipal a fer públic el deute del Govern de la Generalitat amb l'Ajuntament i en què insten a la Generalitat a liquidar-lo de forma urgent. La moció també es presentarà a la resta dels ajuntaments de les Terres de l'Ebre davant la preocupant situació econòmica i financera dels municipis.

El primer secretari del PSC de l'Ebre i portaveu del grup municipal Socialista a Tortosa, Antoni Sabaté, ha explicat que la moció arriba després que el govern de CiU a Catalunya no hagi complert amb el mandat del Ple del Parlament que, en la sessió del 20 d'octubre de l'any passat, va aprovar fer públiques les dades sobre el deute de la Generalitat i abonar als ens locals el deute que la Generalitat hi tenia pendent, bé de forma immediata o amb un calendari de pagaments. “Per això instem al govern a liquidar aquest deute amb els ajuntaments de l'Ebre de forma urgent i prioritària”.

En el cas de Tortosa, el deute pot ser molt important atenent que ja s'ha fet públic per part del govern municipal que la Generalitat no ha pagat 4 milions d'euros corresponents a la Llei de Barris. Pel que fa a Amposta, segons fonts del govern, el deute seria de 2 milions d'euros, si bé el portaveu del grup, Antoni Espanya, ha assenyalat que aquesta quantitat podria ser superior. “Es concretaria amb les dues escoles bressol municipals, l'Escola d'Art i disseny, el deute de l'agència catalana de l'aigua, el PUOSC, i finalment, les subvencions compromeses amb les escoles de les bandes de música de la ciutat”, ha detallat, tot insistint que “estem parlant de serveis essencials per al funcionament de la ciutat.” Quant a les escoles de música, Espanya ha recordat que el govern va fer bandera de les subvencions que s'havien aconseguit, però que “lamentablement, acabat el 2011, aquests diners no han arribat”.

Els dos portaveus han apel·lat als seus governs a exercir una actitud responsable i no partidista perquè la moció es pugui aprovar per unanimitat. “És una bona oportunitat perquè és una moció positiva que beneficia als nostres municipis”, ha puntualitzat Espanya.

Liquidar el deute amb els proveïdors

El grup Socialista a Tortosa, d'altra banda, també ha entrat una moció amb vista al proper ple perquè el govern municipal faci públic el deute amb els seus proveïdors i en què l'insta també a liquidar-lo de forma urgent. “Les finances municipals a Tortosa són complicades, amb un deute acumulat i la corresponent repercussió econòmica negativa en el teixit econòmic de la ciutat”. Sabaté ha recordat que els darrers dies des del PSC també s'ha fet públic el deute que l'Ajuntament té amb el consorci de residus. “Per tant, emplacem al govern a pagar allò que deu als proveïdors abans de contreure altres obligacions”, ha reblat Sabaté.