1 de maig del 2012

Crida a la unitat per aturar les retallades i la reforma laboral de la dreta



Sindicats i partits d'esquerres reproven al govern de CiU la manca de respecte a la classe treballadora per contraprogramar la manifestació de l'1 de maig a Tortosa 

El PSC de l'Ebre s'ha sumat avui als actes organitzats amb motiu de l'1 de maig, dia dels Treballadors i Treballadores, en què la defensa dels drets laborals i la crida a la unitat per fer front a la reforma laboral i les retallades de la dreta han estat les principals reivindicacions. També el rebuig a la proposta del cabal ecològic ha estat avui un dels crits més escoltats apel·lant de nou a la defensa del territori.

Tot això en el marc d'una nova polèmica amb el govern convergent de Tortosa que ha programat a la mateixa hora de la manifestació una cursa popular. Això ha provocat que la manifestació s'hagi realitzat en només un dels carrils de l'avigunda Generalitat, mentre per l'altre es feia la cursa amb megafonia inclosa.

Tant els sindicats com els partits d'esquerres han reprovat aquesta actitud del govern de CiU que denota una manca de respecte cap a la classe treballadora. “Haver de fer una manifestació en filera índia només pot passar a Tortosa i al Madrid d'Esperanza Aguirre”, ha criticat Wifredo Miró, secretari general d'UGT a les Terres de l'Ebre, que ho ha tillat “d'espectacle botxornós.” També ha fet una crida a defensar amb fermesa l'estat del benestar i els drets laborals aconseguits durant els darrers trenta anys.

Miró ha fet aquestes declaracions en el marc de l'ofrena floral que tant UGT, com el PSC i ICV celebren cada 1 de maig a Tortosa en reconeixement a la figura de Rafael Vidiella. Vidiella (Tortosa, 1890-Barcelona, 1982) va ser conseller de la Generalitat durant la Segona República, el màxim dirigent de la federació catalana del PSOE i de la UGT, i va ser  un dels fundadors del PSUC, tenint un paper molt destacat en el moviment sindical en defensa dels interessos dels treballadors.

Jaume Forcadell, president de la federació de l'Ebre d'ICV, s'ha referit a la necessària pedagogia i a la unitat per guanyar aquesta lluita. “Cal que fem entendre a la gent que el problema també es seu, per això cal abraçar-nos en allò que ens uneix i deixar de banda allò que ens separa.” Forcadell ha fet un paral·lelisme de la lluita de Vidiella contra la dictadura a la lluita actual “contra la dictadura del pensament únic i la dels mercats financers, en què els pocs recursos que hi ha són per als que més tenen i les retallades per als que menys”.

I precisament apel·lant als ideals que va defensar Vidiella, Joan Sabaté, primer secretari del PSC de Tortosa, també ha reivindicat aquesta unitat i a encarar el futur amb optimisme. “L'optimisme és revolucionari i és el futur davant del pessimisme que vol implantar la dreta per fer-nos acceptar les retallades i que acotxem el cap”, ha emfatitzat Sabaté, referint-se també a l'olivera que acompanya el monument a Vidiella. “L'olivera és molt nostra, un arbre de llarga durada, de fons, de fertilitat, que dóna continuïtat, per a les generacions futures, i enguany la veiem carregada de mostra, com a símbol d'un futur optimista en què ens cal estar més units que mai”.

Els socialistes ebrencs han participat també a migdia en la tradicional commemoració del Dia dels Treballadors i Treballadores a l'ermita de la Pietat d'Ulldecona.