12 de novembre del 2013

El PSC demana la dimissió de Ferran Bel per negligència en la gestió dels enderrocs del carrer Garrofer

Els socialistes tortosins tornen a lamentar els danys que va patir una vianant pels esfondraments que es van produir ahir i demanen un protocol d’actuació per aquests casos
1 / 4
El PSC de Tortosa ha exigit aquest matí a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que assumeixi la seva responsabilitat i presenti la seva dimissió de forma immediata per la negligència en la gestió dels enderrocs del carrer Garrofer. Els socialistes han tornat a lamentar avui els danys ocasionats en una vianant a causa de l’esfondrament dels dos habitatges que es va produir ahir i que va obligar a desallotjar catorze persones.
La situació viscuda ahir arrenca l’11 de febrer de 2013 quan l’alcalde va decretar la ruïna d’aquests immobles. “Des d’aquell moment, en lloc de dur a terme una acció ràpida i contundent per evitar que cap tipus de perill pogués afectar als veïns i visitants del barri i el progressiu deteriorament dels edificis adjacents, com finalment ha acabat passant, Bel no va actuar”, ha denunciat el regidor socialista Enric Roig. Des d’aleshores ençà, i veient que la situació empitjorava sense que s’hi intervingués, el grup socialista va reclamar en tres plens consecutius a Bel que actués de forma subsidiària. Per tant, els socialistes denuncien que malauradament l’actuació s’ha fet tard i malament, nou mesos després del decret i després de les successives advertències; la falta de seguretat de l’espai acotat, com ho demostra el fet que malauradament ahir en va resultar ferida una vianant; l’absència d’un protocol d’actuació com s’ha demanat a l’alcalde en reiterades ocasions, i la situació de desgovern. En aquest darrer extrem, Roig ha estat contundent: “Ahir en el moment dels fets ni l’alcalde ni la primera tinent d’alcalde i regidora d'Urbanisme, com sol passar molt sovint, no estaven a Tortosa per la qual cosa em vaig traslladar al lloc dels fets per veure què havia passat, i vaig posar-me en contacte amb el regidor Domingo Tomàs amb qui vaig parlar en diverses ocasions al llarg del dia, i també em vaig desplaçar a l’hospital per visitar la vianant ferida”.
Els socialistes també han posat en evidència els continus enganys sobre aquest tema, entre altres, que els veïns havien estat desallotjats, “fet que ahir es va veure que no era cert”; que havia iniciat l’execució subsidiària el mes de setembre, o que les obres s’iniciaven a l’octubre. També han lamentat les desafortunades declaracions que es van fer ahir dient que “era un enderroc controlat” quan es va poder comprovar que va ser sobrevingut i va agafar tothom desprevingut.
Els socialistes demanen, per tant, la dimissió de l’alcalde perquè “amb la seguretat de les persones no s’hi juga”. “És responsabilitat de l’alcalde garantir la seguretat a la via pública d’acord a les potestats que li atorga la legislació vigent”, ha recordat Roig. “I és responsabilitat de l’oposició exercir el control democràtic del govern a l’hora que fem propostes constructives pel bé de la ciutat”, ha afegit. Per això els socialistes proposen que l’Ajuntament aprovi un protocol d’actuació per tal d’evitar situacions com l’actual i que estableixi els terminis d’execució dels enderrocs dels habitatges declarats en ruïna.