22 de juny del 2009

Tortosa i l'abandó de la seva projecció internacional



Vam poder llegir fa uns dies l'aposta del Centre d'Arts Escèniques de Reus, el CAER, per diferents autors consagrats i també novells en la seva proposta de tretze produccions pròpies amb vista a la temporada 2009-2010. Entre aquestes ens va alegrar veure-hi al corèograf tortosí Roberto Olivan. El CAER en valorava l'encert en la combinació de circ, dansa, música i teatre i també el fet que és un dels artistes més destacats de la producció escènica actual.

Ens va alegrar, però a la vegada ens va entristir recordar com la seva ciutat no pot gaudir de la seva proposta, innovadora i referent, perquè el nou govern de dretes a Tortosa li va girar l'esquena i ha hagut de marxar a Deltebre per desenvolupar el seu taller internacional de dansa. Era un taller que, a banda de reivindicar una de les nostres principals figures artístiques, reunia a Tortosa molta gent de diferents països, que la convertia en bressol de la dansa durant uns dies i que la projectava arreu com a referent.

Des de l'arribada de CiU, el govern de Tortosa ha girat l'esquena en dos cops a la cultura que li donava projecció internacional, primer amb l'Entrecultures, amb el mestre i dissortadament desaparegut Ricard Salvat al capdavant, i després dient-li no a Roberto Olivan. I hem de veure com ciutats amb una posició cultural tant important com la de Reus, avalada per una dilatada i valorada política cultural referent a tot Catalunya, sí que saben reconèixer-ne la seva vàlua i la seva aportació a les arts escèniques. Quan vam estar al capdavant del govern municipal, els socialistes vam creure que Tortosa havia de ser referent territorial però també potenciar les seves particularitats, la seva riquesa támbé cultural, i vam fer una aposta per la projecció internacional en propostes innovadores, arriscades, però úniques, com el festival Entrecultures i el taller de dansa, i vam aconseguir-ho. Però malauradament l'adveniment de les eleccions i l'arribada de CiU al govern, va truncar-ne la seva consolidació. De fet, el món cultural català ja s'ha fet una impressió ben clara de quina visió de la cultura té la dreta al govern de Tortosa.