29 de juny del 2009

Reconeixement de la jota


Avui mateix hem entrat una moció al Ple de l'Ajuntament de Tortosa per tal de demanar el reconeixement de la jota, manifestació cultural estesa arreu de les Terres de l'Ebre. Ahir mateix, la revista Presència, que es publica diumenge amb el diari El Punt, incloïa un interessant reportatge realitzat sobre la jota i la rondalla i la reivindicació des de l'Ebre de la catalanitat d'aquesta dansa (a la imatge reproducció d'una part del reportage que es pot consultar a www. presencia.info). A aquest reconeixement volem contribuir des de la nostra formació i per aquest motiu hem presentat aquesta moció per al ple ordinari de dilluns vinent que us reproduïm a continuació.


MOCIÓ PEL RECONEIXEMENT DE LA JOTA

Joan Sabaté i Borràs, portaveu del Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Tortosa, d'acord a allò que s'estableix a l'article 13 del R.O.M., presenta la següent:

MOCIÓ

La cultura és l'espai on es realitza la capacitat de creació i d'innovació dels humans, on es forgen els imaginaris col·lectius, on s'acumula el tresor heretat de les generacions precedents, on es genera responsabilitat crítica de la ciutadania i on s'expressa la irrenunciable diversitat humana.
Les Terres de l'Ebre han tingut una important tradició pel que fa al ball de la jota, el ball popular tradicional més estès arreu dels Països Catalans, i de cantadors de cobles, acompanyats de la rondalla. En l'actualitat, des de diferents grups de jotes, s'està recuperant aquest ball popular tan propi de les tradicions i de la nostra cultura. Les Terres de l'Ebre són un referent en el ball de la jota i les seves diverses variants enriqueixen la nostra cultura i ens cohesiona com a territori amb una identitat pròpia.


Recentment, el Govern de la Generalitat ha iniciat els tràmits per declarar la sardana com a dansa nacional de Catalunya i s'han de trobar fórmules per fer efectiu també el reconeixement de la Jota de les Terres de l'Ebre.


Per tot això, el Grup Municipal Socialista, proposa al Ple d'aquesta corporació l'adopció dels següents:


ACORDS


Sol·licitar el reconeixement de la Jota de les Terres de l'Ebre com una manifestació de cultura popular i tradicional de Catalunya, encara avui viva en molts municipis de les Terres de l'Ebre, a les autoritats amb competències culturals de Catalunya.


Traslladar aquesta moció als Departaments de Presidència i Cultura de la Generalitat de Catalunya, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i a la Federació de Municipis de Catalunya, a la Diputació de Tarragona i als Consells Comarcals del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre.