12 de juny del 2009

Un mandat decebedor i de transició


Els socialistes lamenten l'incompliment del govern de CiU per resoldre la manca d'aparcament, la inseguretat ciutadana creixent, el desgavell econòmic i la manca d'obra pública a excepció de les actuacions de la Generalitat i l'Estat

“Un mandat decebedor i de transició”, així ha resumit el portaveu del Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Tortosa, Joan Sabaté, els dos anys de mandat del govern de CiU. Els socialistes han fet referència en primer lloc a un dels temes que el PSC ja portava en el seu programa electoral i que el govern de CiU va marcar com a prioritat com és resoldre la manca d'aparcaments i on, segons els socialistes, “el més calent és a l'aigüera”. “Han abandonat ja el projecte d'aparcament al mercat, i el de la plaça Joaquim Bau, potser es prevegi alguna referència en el projecte de les piscines, però difícilment es farà i del del Rastre, amb moltes dificultats, de moment no se'n sap res”. Els socialistes han lamentat també que avui Tortosa és menys segura que fa dos anys i, en aquest sentit, també ha lamentat que la Policia Local està desapareguda en la regulació del trànsit a la ciutat, tot i els problemes circulatoris que hi ha, tot recordant la responsabilitat de l'alcalde com a president de la junta local de seguretat de la ciutat.

Per als socialistes, el govern de CiU està mancat clarament de projecte de ciutat i les úniques actuacions que es veuen són precisament les que tenen el suport de la Generalitat, com el Pincat, promogut i iniciat durant l'anterior mandat, i les obres incloses en el Pla E del govern de Zapatero, finançat al 100% per l'Estat. Una actuació, la de l'Estat, que els socialistes han visualitzat aquest matí en una visita a l'inici de les obres a la Llarga de Sant Vicent. Per al PSC, però, el més greu encara és que tot i aquesta clara manca d'actuació més enllà de les actuacions de la resta d'administracions, “no entenem a què respon el deute que hi ha ni el desgavell econòmic de l'Ajuntament”. En aquest sentit, han lamentat també que s'està pagant tard i malament als proveïdors. “Per tant, mala gestió de les obres, de la situació econòmica i incapacitat de generar expectatives raonades. Tot això en un context de greu crisi econòmica, que tot i que es produeix a nivell global, exigeix actuacions locals i que si no fos per aquestes actuacions de la Generalitat i l'Estat, no es veuria cap empenta més enllà de donar suport a tot allò que són “nos” a les actuacions del govern, quan s'hauria de fer una aposta pel sí propositiu, pels polígons, per les inversions i per tot allò que és necessari quant a infraestructures.”

Per Sabaté estem, per tant, “en un mandat de transició, per anar menjant i fregint com havien estat els 20 anys anteriors de CiU, i haurem d'esperar dos anys per donar un nou impuls a la ciutat, quan els socialistes presentarem un projecte amb voluntat d'engrescar a la ciutadania.” Una ciutadania que Sabaté han emfasitzat que es segueix manifestant majoritàriament socialista en totes les eleccions. “El senyor Bel no ha aconseguit ni tan sols agafar una hegemonia política ni un lideratge polític que sí vam aconseguir els socialistes quan vam arribar a l'alcaldia l'any 1999”, ha explicat Sabaté, que ha afegit: “A partir del 2000 vam guanyar tots les eleccions trencant aquell vot diferenciat. Des del 2007, quan el senyor Bel va guanyar l'alcaldia, les dues següents eleccions les ha tornat a perdre, el que vol dir que la ciutadania ni se'l creu, ni creu en el seu projecte, ni veu cap tipus d'acció de govern al carrer”.

Per al PSC, a més, allò paradoxal és que aquesta mediocritat del govern de Tortosa no només l'argumenten els socialistes, sinó el propi govern reconeixent un ínfim grau d'execució del Pla d'Actuació Municipal, carregat, d'altra banda, d'inconcrecions i vaguetats. Finalment, els socialistes han tornat a denunciar la forma de governar Tortosa, força prepotent, i la manca de respecte a les formes democràtiques de participació dels grups de l'oposició com ho ha evidenciat el propi Síndic de Greuges fent un toc d'atenció a Bel perquè garanteixi la participació dels grups de l'oposició en els mitjans de comunicació municipals.