1 de juny del 2012

La reactivació de l'economia no passa per retallar drets

La reforma laboral anunciada pel govern del Partit Popular és ja una realitat. Una Reforma laboral que finalment no ha esta consensuada ni amb els partits d'esquerres ni amb els agents socials d'aquest país, i que només ha comptat amb el suport de Convergència i Unió. De res han servit manifestacions i concentracions, ni tan sols una vaga general perquè el govern de Mariano Rajoy escolti la veu dels treballadors i treballadores que insistentment li han demanat que no porti a terme una reforma que representa a un enorme pas enrere en els drets laborals aconseguits en els darreres trenta anys. Una reforma que només pot sorgir de la “cuina” d’un Partit Popular que representa cada cop més l’essència de la dreta més dura i reaccionària, tot i que en els darrers temps ens havia volgut fer creure que el seu ideari polític es situava en posicions més centristes, però que, un cop guanyades les eleccions generals, demostra amb fets que el centre el tenen molt lluny.

El govern del PP s'ha tret la careta i ens ha ensenyat la versió més dura d'una dreta que fent ús de la seva majoria absoluta menysprea el diàleg i el consens amb les altres forces polítiques i amb els agents socials, en un tema tan cabdal com és el de legislar el marc legal que regularà les relacions laborals entre treballadors i empresa. 

Una reforma laboral qualificada d'injusta, ineficaç i inútil pels sindicats, profundament desequilibrada, ja que aboca al conjunt de treballadors i treballadores a situacions de precarietat laboral i total indefensió davant les pretensions de l'empresari.

El govern del PP ha intentat justificar aquesta reforma amb l'excusa de la generació de llocs de treball. I dic excusa perquè això és el que és. El mateix Mariano Rajoy ha certificat davant de Brussel·les el fracàs de la seva reforma admetent que no es crearà ni un lloc de treball net en tota la legislatura i que hi haurà encara més atur. De fet, l'atur ha crescut en 366.000 aturats més durant el primer trimestre del 2012.

I és que la reforma no servirà per generar més ocupació ni a curt ni a mig ni a llarg termini. Per fer-ho cal incentivar les polítiques d’inversió pública i privada i facilitar el crèdit a les petites i mitjanes empreses i autònoms, que són el principal motor de contractació que té el nostre país, entre altres. 

Precaritzant la feina, baixant salaris i afavorint els acomiadaments no generem una situació de confiança entre la població necessària perquè s’incentivi el consum i, per tant, es reactivi l’economia. I el més greu de tot això és que els mateixos que han creat aquesta reforma, el PP, ho saben.

Per tant, darrere l'embolcall mentider d'una reforma laboral per crear ocupació s'hi amaga una reforma que el que pretén és un canvi de model no només laboral sinó també social.

Tant el PP a Espanya com CiU a Catalunya, amb les seves polítiques de retallades socials i laborals pretenen instal·lar en el conjunt de la societat el missatge que allò que fins ara consideràvem un dret ara ja no ho és i que, per tant, conceptes com treball, educació o ensenyament públic i de qualitat, que fins ara definien l’Estat de Benestar a la nostra societat ara ja no són vàlids. En nom de la crisi s’ho estan carregant tot i estan portant al conjunt de la societat a una situació cada cop més extrema. 

Des del Partit Socialista ens hem oposat amb contundència i des del primer moment a aquesta reforma laboral. Primer vam demanar que es retirés perquè era injusta per als treballadors i només propiciaria més acomiadaments i atur en el context actual de recessió econòmica que viu el nostre país. Després li vam oferir al Partit Popular una alternativa, amb propostes concretes, amb una esmena a la totalitat, que va ser rebutjada.

Ara, si al Senat la Reforma no sofreix canvis substancials presentarem recurs davant el Tribunal Constitucional perquè es restitueixin els drets als treballadors i el model de Negociació Col·lectiva.

Per tant, des del Parit Socialista continuarem treballant i lluitant en la defensa dels drets de treballadors i treballadores, i defensant amb fermesa l’Estat del Benestar que entre tots i totes hem construït, perquè hi ha altres maneres de sortir de la crisi.

Dolors Bel Guerrero
Secretària de Ciutadania i Cohesió Social del PSC de l'Ebre i regidora del PSC a l'Ajuntament de Tortosa