23 de setembre del 2013

El PSC de Tortosa denuncia la inactivitat del Govern Municipal davant els casos d’edificis en mal estat

Els socialistes acusen Convergència i Unió d’incapacitat d’actuar quan un edifici amenaça ruïna
1 / 8
El passat 13 de setembre una casa del barri del Santa Clara, al carrer del Garrofer 5, va patir un despreniment de façana que va afectar a un altre habitatge del mateix carrer, segons informació apareguda a diversos mitjans de comunicació. Arran d'aquest incident, es va haver de desallotjar a sis persones de tres habitatges de forma urgent i, per aquesta raó, la Policia Local va acordonar la zona. Els habitatges afectats, situats al carrer del Garrofer 5 i 7 van ser decretats en ruïna per l’Alcalde en data 11 de febrer de 2013. Des d'aleshores, en lloc de portar a terme una acció ràpida i contundent per a evitar que cap tipus de perill pogués afectar als veïns i visitants del barri i el progressiu deteriorament dels edificis adjacents, com finalment ha acabat passant, l’Ajuntament no ha actuat.
El passat Ple Municipal, el Grup Socialista va preguntar a l’Alcalde quines havien estat les gestions efectuades per la regidoria d’Urbanisme al respecte, obtenint com a resposta per part de Ferran Bel que en els últims sis mesos s’havien estat efectuant gestions per a localitzar als propietaris i comunicar l’obligació d’enderrocar els habitatges.
Des del Grup dels Socialistes a l’Ajuntament de Tortosa es vol denunciar que l’Ajuntament porta set mesos sense fer cap tipus d’actuació efectiva sobre els habitatges, sobretot quan un d’ells pertany a una Alta Institució Municipal, motiu pel qual no concorden les explicacions donades per l’alcalde amb la realitat.
Lamentablement no podem entendre la demora en l’execució de l’enderroc dels habitatges, enderroc que en cas de no trobar als propietaris o no voler aquests fer-se'n càrrec, pot emprendre l’Ajuntament de forma subsidiària reportant les despeses als titulars comptant sempre amb la garantia dels solars, si aquests no volguessin assumir-les posteriorment.
S’ha hagut d'esperar a un nou despreniment de façana, amb el perill per a les persones que això comporta, tot i que l’alcalde de Tortosa el va titllar al ple com de “poc important”, perquè la maquinària administrativa es posés en marxa, però fins i tot així, han passat 10 dies sense que s’hagi produït cap nova actuació sobre les edificacions, com es pot observar en les fotografies que adjuntem al present comunicat realitzades ahir i avui mateix.
El grup municipal del PSC de Tortosa considera molt perillosa aquesta inactivitat i insta al govern municipal a iniciar l’enderroc de forma immediata per tal d’evitar nous perills i perquè les persones desallotjades puguin tornar als seus domicilis. En aquest aspecte, val a dir que l’alcalde va faltar a la veritat quan en el plenari afirmà que havien estat desallotjats per un problema en l’accés, circumstància que només es dóna en un dels habitatges i no en els altres dos, que es van desallotjar pel perill que representa sobre les edificacions adjacents per “efecte dominó”.
En l’actualitat, i tal com es pot veure a les fotografies, la zona tancada està oberta al pas de vianants, entrant en contradicció amb un dels motius del desallotjament i sobretot amb la perillositat que aquesta circumstància pot comportar per a vianants i, per una altra banda, un dels habitatges desocupades del carrer Garrofer, adjacents a la casa declarada en ruïna torna a estar habitada, amb el perill que això pot representar per la seguretat dels seu ocupants.
De la mateixa manera, el PSC de Tortosa insta al govern municipal a establir un protocol d’actuació en el cas que un edifici estigui afectat per ruïna, de forma que no s’hagin d’esperar nous despreniments set mesos després que aquesta sigui decretada. Aquest protocol, pel qual se li va preguntar a l’alcalde en la sessió plenària, va quedar de manifest que no existia, ja que Bel no va ser capaç de donar una resposta coherent, descrivint de forma no concreta el protocol d’actuació de la Policia Local.
Esperem que aquest sigui l’últim episodi de similars característiques, que s’assumeixen per part de la regidoria d’Urbanisme les responsabilitats que li corresponguin i que es produeixi una rectificació en la seva forma d’actuar del Govern municipal de CiU per tal que en un futur no haguem de lamentar desgràcies personals, fruit d’aquesta inactivitat, recordant a l’alcalde Bel que “amb la seguretat de les persones no es juga”