13 de setembre del 2013

El PSC reclama a l’Ajuntament de Tortosa que no permeti que cap xiquet passi gana i destini recursos a les beques menjador

Ho porta al ple de dilluns en què proposen un canvi en les bases de les beques que concedeix el Consell Comarcal del Baix Ebre
1 / 2
El Grup Municipal del PSC de Tortosa presentarà dilluns vinent al ple una moció en què proposen un canvi en les bases de les beques menjador que concedeix el Consell Comarcal del Baix Ebre i que a l'hora l’Ajuntament de Tortosa destini recursos econòmics propis a complementar aquestes beques. “Creiem que les partides que destina la Generalitat de Catalunya són del tot insuficients”, ha argumentat el regidor Enric Roig que ha apel·lat a la responsabilitat del govern de Tortosa “perquè no es permeti de cap manera que cap xiquet i xiqueta pateixi malnutrició”.
Roig ha recordat que tot i l’augment en un 5% de les beques menjador, la partida ha estat congelada durant dos anys. Només un 6,4% dels escolars catalans tenen accés a una beca menjador, la pobresa infantil s’ha disparat fins un 26%, uns 10.000 xiquets no podran accedir enguany a les beques i el Síndic de Greuges ha informat que els ajuts del menjador escolar no s’han ajustat a l’evolució de les necessitats dels ciutadans. “La concessió d’ajuts de menjador escolar ha decrescut d’ençà del curs 2009/2010 arran de la supressió de la partida pressupostària extraordinària de 15 milions d’euros que el departament d’Educació va destinar en aquell moment quan hi havia un govern d’esquerres”, ha subratllat.
El regidor socialista ha explicat que el problema radica en el fet que mentre s’han incrementat les peticions, fruit de la conjuntura econòmica actual, no han augmentat els recursos. “Dels 34 milions d’euros que destina la Generalitat a les beques menjador per a tota Catalunya, al Baix Ebre, tot i la que la realitat econòmica és pitjor, només els correspon poc més de mig milió d’euros que es reparteixen en funció d’uns barems que en cap cas arriben a cobrir el 100% del total”, ha exposat, afegint, però, que hi ha famílies que no poden complementar l’ajut i han de renunciar a la beca. Això fa que com que l’Ajuntament no complementa aquests ajuts, les escoles i les AMPES fan el que poden per assumir-ho. Segons ha explicat Roig, l’Ajuntament no ho fa perquè les bases del Consell prohibeixen explícitament la percepció de les beques amb qualsevol altra subvenció, per això demanen que es canviïn les bases, i perquè l’Ajuntament, “per negligència”, no disposa de cap partida destinada a ajudar als xiquets i xiquetes més necessitats. “Tenim un govern preocupat en fer obres faraòniques i que no mou fitxa qual parlem de malnutrició infantil”. Davant tot això, els socialistes eleven aquesta proposta al ple per solucionar aquesta greu situació. La partida, que segons el PSC seria d’uns 91.000 euros, permetria que cap xiquet resident a la ciutat de Tortosa, que segons els serveis municipals pugui patir risc de malnutrició infantil, sigui privat de la subvenció del 100% del menú de les beques menjador.
D’altra banda, amb vista al ple de dilluns el PSC també presenta una moció per tal de demanar a la Generalitat de Catalunya i al Govern de l’Estat la realització d’un Pla d’Actuació per tal d’estudiar les mesures a emprendre per eradicar eficaçment la mosca negra de les comarques ebrenques i una altra de suport al personal de Justícia de Tortosa.