23 de desembre del 2010

El PSC tortosí critica un pressupost virtual i de retirada que farà impossible la gestió del municipi més enllà del juny vinent


Es tracta d'un projecte de comptes ficticis, que eleven l'endeutament, quedant-se ja en l'oblit, entre altres, el centre de dia i les tres llars d'infants que van prometre

El PSC de Tortosa ha lamentat aquest matí el darrer dels pressupostos del govern convergent per a aquest mandat que no és res més que un projecte de comptes fictici, virtual i de retirada, que farà impossible la gestió del municipi més enllà del juny vinent. I és que, segons el portaveu del grup municipal Socialista, Joan Sabaté, "aquests pressupostos són de terra cremada i denoten manca de responsabilitat política de l'actual alcalde en la mesura en què el nou govern municipal que surti de les eleccions de juny es trobarà unes partides sense fons i ni cinc al calaix". Els socialistes votaran en el ple extraordinari de demà en contra d'aquest projecte de comptes.

Es tracta doncs, d'un pressupost fictici, perquè infla artificialment les partides d'ingressos, especialment l'impost de construccions i obres, en un moment en què la construcció està totalment aturada i confiant bàsicament en les obres del Parador Nacional de Turisme, que no se sap si es demanarà la llicència de la totalitat de l'obra durant aquest exercici. Així mateix, les despeses es calculen amb una reducció important, especialment del capítol de compra de béns i serveis que es preveu que disminuiran un 7,75%, quan en la seva major part són despeses fixes per consum d'energia i altres.

Pel que fa al capítol de personal, malgrat la reducció del 5% del sou dels funcionaris, només es preveu que baixi el 0,84%. "Això vol dir que el senyor Bel mantindrà la seva política clientelar contractant gent amb voluntat electoralista". El que sí que es reduirà sensiblement és l'aportació a les entitats socials i ONG's com ara Càritas i Creu Roja, que veuen reduït el seu pressupost un 25% i un 50%, respectivament, o en el cas del Fons Català de Cooperació amb el Desenvolupament, que disminueix un 25%, després de la retallada de l'any anterior que el va allunyar molt del 0,7%, que era el mínim que havia mantingut l'anterior govern socialista.
On sí també hi ha hagut reducció és el en el capítol d'inversions que seran zero, més enllà de les que tenen continuïtat respecte a l'exercici anterior. "Es diu que les inversions es continuaran fent amb la GUMTSA, però l'informe d'intervenció delata un fons de maniobra negatiu d'aquesta societat, de menys 7,5 milions d'euros, que més enllà d'evidenciar una situació força preocupant impedeix invertir amb recursos propis com afirma el senyor Bel", ha detallat Sabaté.

El dirigent socialista també ha denunciat que el govern de Bel s'hagi gastat 1.200.000 euros en unes obres de "luxe" a l'edifici de l'Ajuntament quan han deixat oblidades les grans promeses que ells mateixos van incloure en un Pla d'Actuació Municipal que s'ha demostrat que ha estat paper mullat. Així, en l'oblit han quedat, entre moltes altres actuacions, el centre de dia i residència per a la gent gran, les llars d'infants, dues a Tortosa i una a Campredó, i la promoció pública d'habitatges. "Estem a finals de mandat, falten cinc mesos per a les eleccions. On són les llars d'infants, els habitatges i els compromisos com aquest aparcament al centre promès als comerciants? Segurament avui jo hauria pogut fer el mateix numeret que el senyor Bel i posar-me el casc i visitar les obres de la nova piscina comprovant que no s'està fent res o entrar amb el meu cotxe a un aparcament que no existeix", ha etzibat Sabaté, mentre recordava la importància que té per a la ciutat la construcció de la piscina, que és una de les grans mancances de Tortosa, i lamentant que CiU hagués rebentat la seva construcció durant el mandat socialista. "Quatre anys després, el més calent està a l'aigüera. Estem davant un escenari altament preocupant".

Finalment, Sabaté, ha criticat la gravetat que representa l'elevat endeutament al qual Bel ha dut l'Ajuntament, de més de 48 milions d'euros, al qual cal afegir el cost de construcció de la piscina, que és una forma de deute encobert pel qual l'Ajuntament haurà de pagar entre 40 i 50 milions d'euros els propers 25 anys. Un endeutament que arriba malgrat l'incompliment de la majoria de les promeses incloses en el Pla d'Actuació Municipal.