29 de desembre del 2014

Enric Roig rebutja la impassibilitat de CiU i reclama bonificacions en el transport públic de Tortosa

Els socialistes han votat avui en contra del manteniment de les tarifes del transport públic perquè no bonifica determinats col·lectius més afectats per la crisi
El grup municipal Socialista a l'Ajuntament de Tortosa ha votat avui en contra del manteniment de les tarifes del trasnport públic per al 2015 després que el govern de CiU, tot i comprometre's a fer-ho en el darrer ple ordinari d'agost, no hagi incorporat cap de les propostes socialistes per bonificar determinats col·lectius ciutadans donada la situació econòmica actual. El portaveu i candidat a l'alcaldia de Tortosa, Enric Roig, ha recordat que durant el 2014 les tarifes del transport públic a la ciutat van pujar un 3,5% " mentre els ciutadans i ciutadanes de Tortosa pateixen la pitjor crisi dels últims 40 anys."
Roig ha assenyalat que tot i que a Tortosa hi ha tarifes reduïdes per a jubilats i estudiants, a la nostra ciutat "hi ha altres col·lectius que en aquests moments tenen unes condicions socials i personals molt desfavorables." El fet que el govern sigui "incapaç" d'avançar en mesures per pal·liar en la mida que sigui possible els efectes de la crisi, demostra de nou que "tenim un govern esgotat, amb una clara manca d'idees". Roig també ha lamentat que no s'incloguin les propostes del PSC respecte als aparcaments municipals que no només afavoririen la ciutadania sinó també el propi servei "molts cops infrautilitzats" com el cas més notori de l'aparcament del Carrilet on "els cotxes es comptem amb els dits d'una mà". A més, el candidat socialista ha recordat que amb aquesta desídia es perjudica el comerç de la ciutat. "Cal ser valents, cal estar al costat de la gent, i cal recuperar el paper central de la nostra ciutat".
Els socialistes també han criticat la paradoxa que es rebutgin iniciatives de l'oposició, en relació a la moció del mes d'agost passat, només pel fet que "són de l'oposició" i després es tiri endavant allò que s'hi proposava com el conveni amb la Generalitat per fer possible la integració tarifària o el nou conveni de transport públic.
Roig ha deixat clar que estar al costat de les persones "és prioritari per als socialistes". Així ho recull la proposta per a l'aplicació de tarifes especials del transport públic que va acordar l'agrupació local socialista en la darrera assemblea de l'any, celebrada el 22 de desembre passat. Roig ha subratllat: "No ens cansarem de proposar, proposar i proposar mesures assumibles per part d'una ciutat com la nostra i per a les quals només cal un mínim de sensibillitat perquè es puguin tirar endavant".
ACORDS RESOLUCIÓ ASSEMBLEA PSC TORTOSA
Primer. Demanar al govern municipal que apliqui la modificació tarifària que ha de representar l’aplicació de bonificacions i descomptes a determinats col·lectius, tal com va anunciar en el ple del passat 4 d’agost de 2014.
Segon. Que es dugui a terme la posada en marxa, com a mesura urgent, perquè ajudi a pal·liar les greus conseqüències de la crisi sobre la ciutadania del nostre municipi, d'un seguit d'abonaments especials per a determinats usuaris del transport públic.
Per aquesta finalitat proposem la creació de:
1. Abonament reduït: amb descompte del 60% sobre el preu general de les zones de validesa aplicable als següents col·lectius:
  • Joves de 14 a 23 anys.
  • Estudiants, acreditant matrícula en qualsevol de les universitats, instituts i resta de centres educatius de Tortosa.
  • Persones aturades amb prestació contributiva.
  • Famílies nombroses i monoparentals.
  • Persones discapacitades amb minusvalidesa superior al 65%.
2. Abonament super Reduït: amb una tarifa social fixa en un preu entorn als  3 euros per 10 viatges aplicable a:
  • Persones pensionistes i majors de 65 anys.
  • Persones aturades amb prestació social no contributiva.
  • Persones aturades sense prestacions.
  • Infants de 4 a 13 anys.
Tercer. Que es procedeixi a signar un conveni amb la Direcció General de Transport i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya perquè aquestes tarifes siguin també aplicades a la L1 a les parades de Tortosa, així com a la resta de línies que uneixen els pobles i les EMD's del municipi.  

17 de desembre del 2014

El PSC de Tortosa proposa un ple anual que debati l'estat de la ciutat amb la participació de la ciutadania

Enric Roig eleva el to de la necessària radicalitat democràtica per dotar de major transparència i participació l’Ajuntament i millorar l’acció de govern a Tortosa
El candidat a l’alcaldia i portaveu Enric Roig ha anunciat aquest matí que els socialistes tortosins portaran al proper ple del mes de gener una moció per demanar un debat anual sobre l’estat de la ciutat en una clara aposta per la transparència i la participació i dinamització de la vida municipal que incideixi positivament en l’acció de govern a Tortosa.
“Tot i que podríem demanar que es convoqués un ple extraordinari, que tenim possibilitats de fer amb el suport de sis regidors del consistori, una quarta part del total, creiem que aquesta no ha de ser una acció d’oposició sinó una declaració institucional de transparència i ha de tenir el suport de tots els grups municipals”, ha explicat Roig apel·lant l’alcalde Bel i el govern de CiU a aprovar la moció que permeti aquesta pràctica de transparència democràtica que es realitza en els parlaments espanyol i català i també en moltes ciutats del nostre país.
Aquesta proposta eleva el to de la necessària radicalitat democràtica que reclama el candidat socialista. “Quan em vaig presentar a les primàries del PSC de Tortosa vaig anunciar que volia un partit que apostés pel debat com a centre del nostre discurs, sobre el que havien de pivotar totes les nostres propostes i així ho estem fent”.
Roig ha explicat que el debat sobre l’estat de la ciutat s’articularia en un ple extraordinari anual durant el primer semestre de l’any. “Un debat que mostri i analitzi la situació econòmica i social de Tortosa, la situació real de la ciutat; on els ciutadans puguin fer-ne un diagnòstic de què està passant, què funciona i què no, i que també hauria de servir perquè l’oposició pogués presentar propostes per contribuir a millorar l’acció de govern”.
Des del PSC s’ha previst que el debat s’estructuri en dos primers punts, un primer en què es debatria sobre l’estat de la ciutat i un segon dedicat a les propostes de resolució. S’hi afegiria un tercer punt de l’orde del dia on els col·lectius ciutadans puguin intervenir, de forma individual o com a representats dels mateixos, per fer arribar la seva veu i les seves propostes. “De totes maneres, evidentment estem oberts a qualsevol estructura del Ple que determini el govern municipal”, ha assenyalat Roig.
Encara que com a proposta, i tenint compte el model el debat de Política General del Parlament de Catalunya, el PSC proposa aquest desenvolupament:
1. Obre el Debat l’Alcalde amb una primera exposició sobre la situació general de la ciutat i sobre les seves línies de govern.
2. Prenen la paraula posteriorment els portaveus dels diferents grups municipals per tal de debatre la intervenció de l’alcalde.
3. Primer torn de rèplica de l’Alcalde o membre de la Junta de Govern que ell determini.
4. Es dóna veu als ciutadans i ciutadanes que, individualment o com a representats de col·lectius, vulguin fer arribar les seves propostes al Ple.
5. Segon torn de rèplica dels portaveus.
6. Tancament de l’Alcalde
Roig confia que els grups municipals "estarem a l'alçada i aprovarem aquesta moció". "Fer-ho en el primer ple de l'any també té una lectura inequívoca que escoltem les demandes de la ciutadania per obrir l'Ajuntament a una altra forma de fer política, la nova política del segle XXI", ha reblat.

16 de desembre del 2014

Sabaté exigeix la neutralitat de les Forces Armades en la contesa política

En una pregunta al ministre de Defensa en què el senador ha rebutjat les declaracions del cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra que comparava Catalunya amb una colònia

El senador i portaveu adjunt de l'Entesa, Joan Sabaté, ha preguntat avui al ministre de Defensa, Pedro Morenés, sobre les declaracions del cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra, Jaime Domínguez Buj, que va comparar la situació actual entre Catalunya i Espanya amb la crisi colonial del 98. Sabaté ha rebjutat que aquest comparés Catalunya amb una colònia. "El govern ha d'exigir a les Forces Armades la neutralitat en la contesa política i garantir aquesta neutralitat", ha exigit Sabaté

11 de desembre del 2014

On és el policia de barri?

Enric Roig anuncia la nova campanya dels socialistes de Tortosa per reclamar més recursos per a la policia de proximitat desatesa pel govern de Bel

El PSC de Tortosa inicia una nova campanya per reclamar al govern de CiU a Tortosa que doti de més recursos la policia de proximitat, desapareguda els darrers anys dels barris de la ciutat, tot i haver estat una de les grans promeses electorals de Ferran Bel. La campanya reclama “On és el policia de barri?” i té com a principal objectiu denunciar la situació actual en què aquesta figura està pràcticament desapareguda per recuperar-la en benefici de la convivència, el civisme i la seguretat a la ciutat, un fet que passa si es fa una aposta clara “per la nostra Policia Local”.
“Cada cop més costa veure aquest policia de barri que molts ciutadans van valorar positivament per fer front a l’incivisme i els conflictes veïnals”, ha argumentat avui el candidat a l’alcaldia de Tortosa i portaveu socialista, Enric Roig. Precisament la campanya també permet desmuntar la fal·làcia sobre l’aposta de Bel i el seu equip per la policia local, ja que després de vuit anys, la Policia Local de Tortosa només compta amb dos agents més dels que va deixar el govern progressista i d’esquerres que sí que va augmentar durant els seus vuit anys de mandat en onze els efectius.
Roig ha deixat molt clar que es tracta d’una denúncia política cap al govern de CiU per la manca de dotació de recursos i ha valorat l’esforç i treball que sí que estan fent els membres del cos de la policia amb els mitjans de què disposen. “Les retallades que des de fa anys pateix la Policia Local passa factura al cos i influeix negativament en la qualitat del servei i, fins i tot, pot posa en risc la pròpia seguretat dels agents”, ha assenyalat. Així, ha denunciat la manca d’armilles de seguretat, l’estat amb què es troben la majoria de les motocicletes de què disposa el cos, amb més de de anys d’antiguitat i, fins i tot, vint, emissores obsoletes, manca de renovació del vestuari i d’aposta pels recursos humans. “La Policia Local en aquests moments està formada per 55 agents i comandaments, només dos agents més que el 2007”, ha tornat a insistir Roig.
Advertint al govern de Bel que “no es tenen més policies de barri per repetir moltes vegades que es tenen” en clara al·lusió a la propaganda del govern, "perquè la realitat és que molts veïns de Tortosa perceben que no tenen policia al seu barri". Per tot això, l’edil socialista ha reclamat que “la policia torni de veritat als nostres barris. La campanya busca convèncer Bel que torni a apostar per la Policia Local, perquè posi fi a aquesta “falta asfixiant de recursos al que se sotmet al cos” i perquè “es comprometi en realitzar un esforç per millorar la convivència, el civisme i la seguretat”.
 

9 de desembre del 2014

“Artur Mas ha previst uns pressupostos miseriosos per a l’Ebre”

El govern de CiU ha reduït en un 86% les inversions des del 2010, any del darrer pressupost socialista. Més de la meitat dels pobles de les Terres de l’Ebre no tenen cap inversió
31 dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre s’han quedat fora dels pressupostos de la Generalitat per al 2015, més de la meitat de les poblacions, uns comptes amb una davallada des del 2010 del 86%. Aquestes són les dures dades dels comptes que el govern de CiU ha previst per a l’any vinent per a les Terres de l’Ebre. Els portaveus del PSC de l’Ebre, Enric Roig i Francesc Miró, ho han denunciat avui titllant els comptes de “misèria” i “menyspreu” a l’Ebre. “Certifiquen definitivament l’abandonament de l’Ebre a la seua sort per part d’Artur Mas amb uns comptes en clau electoral que no pensen en les persones”, ha assenyalat Roig. “Es tracta d’un copiar-pegar dels pressupostos de l’any passat que no es compliran”, ha reblat  Miró.
Roig ha recordat que es tracta d’uns pressupostos fets amb desgana que han de venir d’uns ingressos que depenen de l’acord entre els governs de Catalunya i Espanya que “difícilment hi haurà per l’enrocament de les dues posicions, per això més que mai tornem a exigir negociació i pacte”. A més, el candidat a l’alcaldia de Tortosa i regidor socialista ha advertit que els comptes recullen repeticions d’inversions de l’any passat, que demostren la manca de voluntat de complir-se per part del govern de CiU, “són paper mullat”. 
Els socialistes han criticat la discriminació negativa cap a les Terres de l’Ebre, ja que mentre en el conjunt del país pugen un 12%, un 24% a Barcelona i la seva corona metropolitana, a l’Ebre baixen un 7% respecte a l’any passat, un -86% respecte al 2010. També que són centralitzadors territorialment, amb un retrocés “vergonyós” a la Terra Alta amb una davallada del 98% respecte al 2010. “...partint del no-res hem arribat a les quotes més altes de misèria”, amb aquesta reflexió de Grouxo Marx, Roig ha exemplificat els comptes del darrers governs d’Artur Mas per a l'Ebre.
Miró ho ha detallat subratllant que “un cop més, el govern d’Artur Mas ha deixat aquest racó del país oblidat en contraposició al que van fer els governs de Pasqual Maragall i Jose Montilla, en què vam assolir quotes d’inversió per sobre de la mitjana en benefici del reequilibri territorial. En quatre anys hem passat dels 115 milions d'euros a només 17 milions, cal tant menyspreu?”. El candidat socialista a l'alcaldia d'Amposta també ha denunciat la desaparició de la partida per finançar les llars d’infants. “La despesa social està congelada, i com van assenyalar aquest cap de setmana des de la taula del Tercer Sector encara tindrem la sort que no es retalla més”.
Miró ha lamentat que aquests són els pressupostos de la inseguretat també i que és el trist balanç de l’anomenat “govern dels millors”. Per això ha apel·lat als diputats de CiU de l’Ebre a fer reflexionar el seu grup perquè “a l’Ebre no ens mereixem aquet tracte”.
Per tot plegat, els socialistes han anunciat que presentaran una cinquantena d’esmenes concretes pels diferents municipis als comptes, entre altres, han avançat, per a la construcció del nou hospital, el desdoblament de l’eix de l’Ebre, la millora de la la carretera d’Amposta a Sant Jaume i del Poble Nou a la Ràpita.
 

2 de desembre del 2014

Enric Roig: “És incomprensible que CiU no tingui ni calendari de la construcció de les noves piscines”

Els socialistes també critiquen l’ambigüitat d’ERC sobre aquest tema i li reclamen que no faci de “còmplice de CiU” en la nefasta gestió d’aquest projecte
“Ahir vam presentar una moció al ple en què demanàvem que s’informés a la ciutadania del calendari real per a la construcció de les noves piscines després que hagin passat deu mesos des de la rescissió del contracte a l’empresa adjudicatària i tres des que havíem de tenir notícies noves sobre la situació tal com va assegurar l’alcalde, Ferran Bel”, ha exposat el candidat socialista a l’alcaldia i portaveu del grup municipal, Enric Roig, “no vam voler entrar ni en el gran fracàs que representa la gestió d’aquesta situació que ha dut l’estadi a la pitjor imatge de la seva història, ni tampoc en les crítiques a la resolució del contracte, sinó que simplement volíem un calendari i la resposta va ser que no el tindríem”. Segons Roig, aquest fet denota de nou l’esgotament del govern de Bel per donar respostes a les inquietuds de la ciutadania.
També certifica que les reunions entre govern i oposició per consensuar el nou projecte han estat una “cortina de fum” per amagar l’incompliment i la incapacitat de tirar endavant el projecte per part del govern. Per aquest motiu, Roig ha volgut fer una crida avui a ERC a no “fer de còmplice” de CiU en la nefasta gestió d'un dels projectes més importants per a la ciutat. En aquest sentit, Roig ha anat més enllà i ha reclamat al grup d’ERC que “no sigui ambigu” i i que es posicioni sobre l’actual situació. “Volem piscines ja”, ha tornat a exigir, “ahir vam tornar a oferir a l’alcalde el nostre projecte que creiem que avui és l’única alternativa sensata i assumible perquè la ciutat compti ja amb aquest equipament que a la vegada permetria que es recuperi l’estadi per al municipi”.
Per a l’edil socialista són incomprensibles els arguments del govern de CiU a Tortosa per tombar aquesta moció i dues més, presentades amb un to positiu, en suport al comerç local i per millorar el ferm d’una de les artèries principals de la ciutat, la rambla Felip Pedrell.
“Estem perplexos que el govern no sigui incapaç d’acceptar tampoc una proposta per afavorir el comerç local” com és que la primera hora dels aparcaments municipals del Carrilet, plaça Alfons i Montcada (si ja està en funcionamet) sigui gratis durant la campanya de Nadal. “És que no van oferir ni l’opció d’estudiar aquesta o una altra mesura per incidir en la promoció comercial de la nostra ciutat i afavorir l’aparcament, que és la gran assignatura pendent de Tortosa”, ha lamentat, tot recordant que “tothom sap que com a molt es poden comptar els cotxes del Carrilet amb els dits d’una mà”.
Tampoc no va prosperar ahir la moció per reparar el ferm de la rambla Felip Pedrell entre el pont Roig i la plaça de la Pau que els socialistes van presentar en el ple després de recollir diferents queixes veïnals. “Si ho tenen previst, perquè no aproven la moció? A què tenen temor? Només és una proposta en positiu del nostre grup que vol millorar la ciutat”. Durant el debat, de nou, el PSC va insistir en la necessitat de tirar endavant un pla integral de manteniment de la via pública.
Finalment, en el ple d’ahir sí que van prosperar les mocions socialistes en suport als clubs esportius de base instant al govern de l’Estat i els organismes competents que aturin i revisin el pla d'inspeccions massives; una moció per augmentar recursos i pressupost en la lluita contra la violència vers les dones, i una darrera presentada de forma conjunta amb el grup d’ICV en rebuig a la querella de la Fiscalia General de l’Estat contra el president i membres del govern de la Generalitat.

1 de desembre del 2014

Malauradament, res de nou a Tortosa en l’últim pressupost del mandat

Article d'Enric Roig, candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa publicat en l'edició de desembre a "Un Cop d'Ull"
El passat dia 24 de novembre el Ple de Tortosa va aprovar el darrer pressupost d'aquest mandat. Per aquesta raó vàrem arribar al Ple amb moltes ganes de poder encetar un debat de model de ciutat amb el Govern Municipal de Ferran Bel.
Perquè en definitiva, parlar del Pressupost de l’Ajuntament és parlar de política municipal. És parlar de formes d’entendre la nostra ciutat i d'aportar diferents punts de vista, confrontats si volen, però perfectament legítims. Per aquesta raó, esperàvem, en va, que aquesta vegada l’alcalde de Tortosa no es defensés atacant. Esperàvem que novament no utilitzés com únic argumentari la política del “i tu més” a la que malauradament ens ha acostumat en els últims 8 anys. En un Ple brusc, caracteritzat novament per les males formes de l’Alcalde, no vàrem poder encetar amb èxit l'esperat debat, que va ser furtat als ciutadans, una vegada més, pel nostre alcalde.
Ens vam oposar als pressupostos municipals per 4 raons fonamentals. La primera, de forma: malgrat que tothom diu estar-hi d’acord, no s’ha fet cap aposta per redactar uns pressupostos participatius, tal i com reiteradament hem demanat des del PSC, amb el total convenciment que els tortosins i tortosines som majors d’edat per a decidir lliurement en què gastem els nostres impostos.
Les altres raons són de fons. En primer lloc creiem que l’Ajuntament no fa prou esforços per tal de crear llocs de treball a la nostra ciutat, escudant-se en que això és una tasca d’altres administracions. Pensem que les persones sense feina necessiten respostes, i les necessiten ja, i el govern de CiU ha rebutjat, sense ni tan sols valorar-les, més d’una vintena de mesures per a lluitar contra l’atur al voltant d’un gran Pacte Local per l’Ocupació, proposades pel PSC en plens passats.
En segon lloc, són uns pressupostos antisocials que dediquen minsos i insuficients recursos a aquells que estan patint la crisi. Cap ajuda per beques de menjadors escolars, cap ajuda per a una bossa de llibres escolars, cap ajuda per a les famílies amb tots els seus membres a l'atur. Un any més, el nostre Ajuntament abandona als seus ciutadans quan més ho necessiten.
L’últim argument per votar no a aquests pressupostos ha estat la denúncia de la manca de manteniment de la ciutat. No es dediquen els recursos suficients i només fa falta veure l’estat de les nostres places i carrers.
I algú pot pensar: és clar, no hi han diners! Res més lluny de la realitat. El cert és que el govern municipal ha preferit avançar el pagament de 5,5 milions d’euros als bancs cada any, abans d’invertir aquests diners en la creació de llocs de treballs, en ajudar els més necessitats o en mantenir la ciutat.
És un model respectable, però no és el nostre. Amb el que estan patint els ciutadans, és ara el moment d’invertir diners en tombar les cases de la Catedral?
En un moment de crisi com l’actual no fóra més normal invertir en la nostra ciutat abans que avançar els diners als bancs per a reduir deute? Quin bon pare de família prefereix liquidar els préstecs abans que donar de menjar als seus fills?
Aquesta ha estat la nostra proposta des de fa temps, retardar el retorn dels diners als bancs per a solucionar els problemes reals dels tortosins i tortosines, que són l’atur, la pobresa i fins i tot diria que la precarietat. Creiem que ara és el moment d’apostar i invertir aquests diners en la creació d’ocupació, la justícia social i el manteniment de la nostra ciutat. Des de la prudència, però alhora des de la gosadia. Aquest és el nostre model.
Estic convençut que a Tortosa la manera de fer política de Bel correspon a la “la vella política”, on el seu model de ciutat, i ell mateix, s’han quedat ancorats en el passat i presenten signes evidents d’esgotament.
Les conclusions que les treguin els ciutadans de Tortosa!

26 de novembre del 2014

El PSC de Tortosa exigeix al govern un calendari real de la construcció de les piscines municipals

També porta al ple el suport a l’esport base, la lluita contra la violència vers les dones, la reparació del ferm de la rambla Felip Pedrell, la primera hora gratis d'aparcament a Nadal i el rebuig a la querella contra el president de la Generalitat

El grup municipal Socialista a l’Ajuntament de Tortosa presentarà dilluns vinent en el ple ordinari una moció per demanar al govern que estableixi un calendari per clarificar a la ciutadania el projecte de construcció de les piscines municipals. “L’alcalde de Tortosa va manifestar el dia 10 d’agost de 2014 que abans o immediatament després de les Festes de la Cinta 2014 es tindrien notícies del nou model de piscines per a la ciutat. Atès que han passat deu mesos des de la rescissió del contracte i dos mesos des de la data que va anunciar l’alcalde, i la ciutadania no té cap notícia del moment en què es troba el procés, és hora de reclamar aquest calendari”, ha explicat el candidat a l’alcaldia i portaveu del PSC, Enric Roig. A més, des del PSC es recorda que en la sessió Plenària de data 7 de gener de 2014, en què es va aprovar la proposta d’acord de resolució per renúncia del contractista, tant l’alcalde com la regidora d’Urbanisme van manifestar la voluntat de l’equip de Govern d’arribar a una solució que permetés que Tortosa tingués una piscina en condicions, “manifestant la voluntat de tenir aquest equipament al més aviat possible a la nostra ciutat”.
D’altra banda, el PSC també presentarà en el ple de dilluns quatre mocions més: una moció en suport i defensa de l’esport base; contra la violència vers les dones; per demanar la reparació del ferm de la rambla Felip Pedrell, des de l’avinguda de Lleida fins la plaça de la Pau; perquè durant la campanya de Nadal sigui gratuïta la primera hora en els aparcaments municipals, i, una moció de rebuig a la querella presentada per la Fiscalia General de l'Estat contra el president de la Generalitat i altres membres del govern. 
 


25 de novembre del 2014

El PSC porta als ajuntaments de l’Ebre la lluita contra la violència vers les dones

Les alcaldesses de Tivenys, del Perelló i de Godall llegeixen el manifest amb motiu del #25N reclamant la fi de les polítiques de retallades de la dreta
Les i els socialistes de l’Ebre portaran a tots els ajuntaments una moció molt contundent en què es reclamen fets i no paraules en la lluita contra la violència vers les dones. La moció reclama recursos, serveis i pressupost per eradicar una de “les xacres socials més terribles del segle XXI”, tal com ha denunciat avui Bibiana Porres, responsable d'Igualtat del PSC de l'Ebre i regidora a Sant Jaume d’Enveja. L’edil socialista ha criticat la hipocresia dels governs de CiU i PP “que s’omplen la boca d’intencions, però a l’hora de la veritat el que han fet només ha estat retallar”. En aquest sentit, Porres ha qüestionat què han fet els governs del PP i CiU per acabar amb aquesta situació i ho ha comparat amb les iniciatives dels governs socialistes a Catalunya i Espanya. “No tos som iguals, nosaltres vam actuar des de la convicció i, tant a Catalunya com a Espanya, els governs socialistes van tirar endavant la llei integral, la llei d’igualtat, la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, els plans d’ocupació de la igualtat i la llei catalana per a l’eradicació de la violència masclista". Per això, la moció que ara presenten els socialistes insta, entre altres, a demanar a la Generalitat que avanci en el desplegament d’aquesta darrera llei i al govern de l’Estat a impulsar el desplegament i l’aplicació de la llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. La moció ja s'ha aprovat a Amposta, Sant Jaume d'Enveja i Camarles i els propers dies es debatrà en la resta de plenaris, entre altres a Tortosa dilluns vinent.
Ho han presentat amb motiu de l’acte que el PSC de l’Ebre ha realitzat en el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere en què s’ha llegit el manifest “En la lluita contra la violència vers les dones, volem fets i no paraules!” que ha anat a càrrec de les alcaldesses de Godall, Teresa Esmel, del Perelló, Genoveva Margalef, i de Tivenys, Maria Beltran.
Beltran ha insistit en la importància de la llei Integral contra la violència de gènere del govern Zapatero, reconeguda per la ONU, i que el govern del PP ignora. També ha advertit del retorn a les polítiques patriarcals amb la dreta a Catalunya i Espanya. “Hem d’estar atents a aquesta nova amenaça”, ha instat Beltran, que també ha recordat que amb la reforma de l’administració local, la llei LARSAL, es deixa sense recursos als ajuntaments per poder atendre situacions com la violència de gènere i poder oferir el suport necessari a les dones. També ha recordat que tot i que el govern de la Generalitat han continuat desplegant els SIAD, iniciats pel govern socialista, “els recursos són insuficients”.
Finalment, Beltran ha fet una crida a implementar les campanyes de sensibilització i suport a les víctimes. Durant el 2014, es van realitzar 81 trucades a les Terres de l’Ebre de denúncia. “Cal oferir a les dones solucions perquè tinguin seguretat, aquesta passa per tenir feina, per tenir un lloc on viure, mesures i possibilitats que facin que denunciïn la situació que pateixen”.
Per al PSC de l’Ebre aquesta és una de les lluites prioritàries, per tot això, presentarà la moció a tots els ajuntaments i insistirà des de les diferents administracions a implementar recursos. Al llarg del dia d’avui, des del perfil del Twitter @EbrePSC s’hi insistirà amb tres hastags #Tolerànciazero #STOPviolència i #fetsnoparaules
  

24 de novembre del 2014

El PSC rebutja el pressupost de CiU a Tortosa perquè és antisocial i allunyat de les persones

Es tracta d’un pressupost que denota un govern esgotat, sense idees ni empenta que condemna els ciutadans i ciutadanes a no tenir esperança, ha declarat Enric Roig
“Miri’m a la cara i digui’m que vostè pagaria el deute al banc abans que donar de menjar als seus fills”. Amb aquesta contundent sentència, Enric Roig, candidat socialista a l’alcaldia de Tortosa, ha respost a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, quan aquest defensava que la prioritat del govern era avançar els préstecs als bancs per reduir deute, i que això era allò que feia tothom a casa seva. 
En un Ple brusc, caracteritzat novament per les males formes de l’alcalde de Tortosa, Enric Roig ha tractat d’encetar, sense èxit, un debat sobre els diferents models de ciutat que defensen ambdues formacions, “un debat que, malauradament, ha estat una vegada més furtat per l’alcalde”, ha declarat Roig. 
El PSC s’ha posicionat en contra dels pressupostos municipals amb quatre argumentacions contundents: una primera, de forma, en denunciar que no s’ha fet cap aposta pels pressupostos participatius, tal i com reiteradament ha demanat Roig: “els Tortosins i tortosines tenen dret a decidir en què es gasten els seus impostos”, ha defensat l’alcaldable socialista en el plenari. 
Els socialistes també han argumentat el seu vot no favorable denunciant que l’Ajuntament no fa prou esforços per tal de crear llocs de treball: “ja n’hi ha prou d’amagar-se darrere de les altres administracions. Les persones sense feina a Tortosa necessiten respostes, i les necessiten ja”, ha manifestat Roig. El regidor socialista ha enumerat fins a una vintena de mesures per lluitar contra l’atur, proposades en plens passats pel seu grup municipal, que ni tan sols han estat valorades per l’equip de Govern de Convergència i Unió 
El candidat socialista, que ha titllat novament els pressupostos com antisocials, ha denunciat els minsos recursos que dedica l’Ajuntament de Tortosa: “cap ajuda per beques de menjadors escolars, com aquest grup va proposar, cap per a una bossa de llibres escolars, com aquest grup va proposar, cap ajuda per a les famílies amb tots els seus membres a l’atur, com aquest grup va proposar”, ha reiterat amb decepció l’edil socialista. 
L’últim argument emprat pel PSC ha estat la denúncia de l’estat del manteniment de la ciutat. Per a Roig, “gràcies a la pressió efectuada pels ciutadans vostès han decidit dedicar més recursos per al manteniment de la via pública, encara que, malgrat tot, considerem que continuen sense ser suficients. Només fa falta veure l'estat de les nostres places i carrers”. 
El portaveu socialista ha denunciat que l’Ajuntament ha preferit avançar el pagament de cinc milions i mig d’euros als bancs abans que invertir aquest diners en la creació de llocs de treball, en ajudar els més necessitats o en mantenir la ciutat: “és un model, el seu, el de CiU, molt respectable, però no és el nostre”, ha manifestat Roig, el qual s’ha preguntat amargament si “tombar les cases de la Catedral és ara allò que estan demanant els tortosins i les tortosines al seu Ajuntament”, “Alcalde, vostè creu que ara toca? Vostè creu que ara és el moment de gastar aquests diners en això?”, ha repetit en diverses ocasions el representant del PSC.
“El seu model de ciutat i vostè mateix presenten signes evidents d’esgotament”, ha acabat sentenciant Roig.

19 de novembre del 2014

“A Tortosa, si tu vols, podem tornar a somiar!”

El candidat a l’alcaldia, Enric Roig, enceta la precampanya de les municipals a Tortosa en què la ciutadania serà decisiva en el programa electoral amb l’ocupació i la cohesió social com a eixos
Quan falten sis mesos per a les eleccions municipals, el candidat del PSC a l’alcaldia de Tortosa, Enric Roig, ha pres la iniciativa i ha presentat avui els objectius i principals eixos de la precampanya dels socialistes tortosins que té un missatge clar “A Tortosa, si tu vols, podem tornar a somiar”. És tota una reivindicació per recuperar la il·lusió perduda durant aquests anys d’immobilisme del govern de CiU i per construir l’alternativa a la ciutat. “És hora de tornar a parlar de política municipal, que és la que afecta directament els veïns i veïnes de Tortosa”, ha subratllat Roig. I per fer-ho, d’acord amb l’objectiu d’obertura del partit, el PSC de Tortosa confeccionarà un programa, “ambiciós i realista”, en què serà fonamental la participació de la ciutadania que podrà fer arribar les seves propostes, suggeriments no només a través dels espais convencionals com el porta a porta o els dissabtes rojos, sinó mitjançant el web www.tornarasomiar.webnode.es.
“La idea final és conformar un programa electoral que sigui resultat d’un procés d’elaboració col·lectiva mitjançant un mètode obert i ciutadà”, ha explicat. Així, després de recollir les diferents propostes, es procedirà al debat, tant on-line com presencialment, a l’estudi i anàlisi de les esmenes col·lectives i a la votació on-line de les mateixes. Un mètode innovador que busca, sobretot, el suport i participació de la ciutadania. “Els demanem als tortosins i tortosines que ens facin arribar quin és el seu somni de ciutat per fer un programa electoral ric que atengui les necessitats de la nostra ciutat”. Roig ha anat més enllà: “volem que aquesta sigui la campanya del debat”.
Es tracta, doncs, d’una campanya de proximitat que ja incorpora d’entrada propostes concretes per cadascun dels barris de la ciutat i també de genèriques per a tota la ciutat i que més endavant incorporarà als diferents pobles. “Recull les propostes que els socialistes hem fet al llarg del mandat, el 99% de les quals han estat rebutjades sistemàticament pel govern de CiU, propostes que incidien en la necessitat d’atendre els problemes reals de la gent, donar solucions per fer front a un context de dificultat com l’actual”. De partida, sobretot també, dos punts irrenunciables, “la generació de riquesa, que és fonamental, una riquesa que ha de ser distribuïda justament, i, per tant, cohesió social”.
En el web, que ja és operatiu, ja hi ha dues propostes per iniciar el debat, els pressupostos participatius que reivindica el PSC de Tortosa i  multar els bancs propietaris de pisos desocupats, en suport als afectats per la hipoteca, que és una de les grans problemàtiques actuals “desateses pel govern de CiU”.
Aquesta campanya durarà cinc mesos, fins al mes d'abril. A més del web, s’han fet díptics per a tots els barris, compta amb un vídeo i s’han dissenyat unes xapes que reivindiquen clarament que “A Tortosa, si tu vols, podem tornar a somiar”.


17 de novembre del 2014

El PSC esmena els pressupostos de l’Estat per millorar les infraestructures a l’Ebre i generar ocupació

En el tràmit al Senat, a la segona fase del pla d’industrialització, l’A-7, les variants i la millora ferroviària, els socialistes hi afegeixen la construcció d’una guarda costera a la badia dels Alfacs i l’adequació de la sortida a Amposta pel nou pont
La millora de les infraestructures a les Terres de l’Ebre, generar ocupació i l’atenció al Delta de l’Ebre configuren bona part de les esmenes que els socialistes de l’Ebre han presentat als pressupostos generals de l’Estat que al mes de desembre entraran en el tràmit al Senat. Així ho han explicat avui el senador Joan Sabaté, portaveu adjunt de l’Entesa pel Progrés de Catalunya, i Francesc Miró, portaveu del PSC de l’Ebre i candidat a l’alcaldia d’Amposta.
En el debat a la Cambra Alta es tornaran a entrar les esmenes socialistes que es van portar al Congrés. Es tracta de la segona fase del Pla d’Industrialització de les Terres de l’Ebre, amb una quantitat de 10 milions d’euros. Sabaté ha insistit avui en la importància d’aquesta segona fase, que el govern del PP ha desatès fins ara, que incidiria en la industrialització i generació d’ocupació al territori. “Serà la tercera vegada que portem l’esmena per donar continuïtat a una pla que  volem recordar que el govern socialista va incorporar en els pressupostos del 2010”, ha subratllat.
Els socialistes també insisteixen en la necessitat de recuperar la subvenció que s’atorgava a l’Observatori de l’Ebre, 80.000 euros, l’eliminació de la qual ha afectat a importants línies de recerca de l’ens.
La resta d’esmenes presentades estarien incloses en l’addicional tercera de l’Estatut que s’està incomplint de manera flagrant i que els socialistes titllen de “provocació a Catalunya”. En total serien 1.000 milions d’euros en què des del PSC de l’Ebre es demana incloure els dos trams de l’A-7 entre la Jana i el Perelló i el Perelló i l’Hospitalet de l’Infant per “tancar una artèria que és importantíssima per al territori i que articula el Llevant espanyol amb la resta d’Europa”. També s’hi ha presentat esmenes per a les variants de l’N-420 a Corbera d’Ebre i Gandesa i per a la renovació de la línia ferroviària entre Reus i Móra la Nova.
En el Senat s’hi incorporaran dues esmenes més, també en el marc d’aquesta addicional tercera. Es tracta de la construcció d’una guarda costera i cinturó de zones humides de decantació a la badia dels Alfacs i l’adequació de la sortida a Amposta pel nou pont sobre l’Ebre a l’N-340. Miró ha recordat que “la construcció de la guarda costera és fonamental des del punt de vista turístic i mediambiental, per la protecció dels arrossars, una actuació que ha estat reivindicada pels ajuntament d’Amposta i la Ràpita amb un pressupost global de 20 milions d’euros.” També ha subratllat que l’esmena per millorar la sortida des del nou pont a Ampotsa, que s’ha arranjat, és clau per millorar la seguretat i la comunicació.
Els socialistes han insistit que “no fem propostes de campanar sinó que presentem esmenes assumibles per fer front a uns pressupostos pràcticament inexistents i que discriminen negativament les Terres de l’Ebre”.
 

3 de novembre del 2014

Ens plantem! Urbanisme participatiu i horts urbans a Tortosa

Article d'Enric Roig, portaveu del grup municipal i candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa
A cop d’ull, pels defensors de les velles formes de fer política, urbanisme i participació són dos conceptes antagònics difícils de conjugar. Històricament ens han fet creure que l'urbanisme ha d’estar indefectiblement associat a un seguit de propostes de gran complexitat tècnica que ha de quedar única i exclusivament reservat a tècnics qualificats.
Aquesta tancada defensa d’allò professional ens ha portat a una modalitat de tecnocràcia urbanística que ha estat practicada de forma gairebé despòtica per la majoria dels nostres ajuntaments. La màxima repetida fins a la sacietat per molts dels nostres alcaldes ha estat: “la vostra opinió no és important, per això estan els urbanistes”.
La participació, que ens hauria de portar a un espai en el que, a través del diàleg, es recollissin i valoressin les idees i les veus dels ciutadans, té vedada la seva aparició quan parlem de com construir les nostres ciutats.
Davant d’aquesta idea prevalent, imposada i impostada sorgeix una visió alternativa. L'espai urbà i públic, no pot dependre únicament dels coneixements dels seus gestors, sinó que ha d’apostar també per potenciar els processos de participació d’aquells que hi viuen. Si els ciutadans no participem en la construcció de la nostra ciutat, del nostre barri, tampoc ens implicarem en la seva conservació i el seu manteniment. Com tothom sap, l’urbanisme és ple de propostes encertades però també de grans fracassos amb dissenys més pensats en guanyar concursos que no en els ciutadans que finalment els han de gaudir.
L’actual crisi és una gran oportunitat per a la transformació social i racional, no només del model econòmic imperant a la nostra societat sinó, i també, de les nostres ciutats.
L'esclat de la bombolla immobiliària ha deixat les ciutats esquitxades d'espais buits i en clar estat d'abandó o de risc que desllueixen la ciutat. I al temps, molts dels nostres veïns s’han replantejat tornar a posar les mans a la terra com havien fent els nostres iaios.
Conjugant ambdues visions des del PSC de Tortosa vàrem presentar el passat Ple una proposta per tal de potenciar urbanisme i participació, al temps que contribuir a la millora del paisatge urbà: la implantació d’horts urbans a la ciutat.
La nostra era una aposta per la sostenibilitat, el respecte del medi natural i l’ajuda als més necessitats, en un moment de brutal crisi econòmica. Sincerament, creiem que és una bona iniciativa.
Es tracta de posar a disposició dels ciutadans i ciutadanes parcel·les que pertanyen a l'administració local, per al cultiu d’autoconsum i oci. L’ajuntament manté la gestió i estableix els horaris i les condicions de treball, posant a disposició dels tortosins i tortosines espai públics, ara inservibles per a conformar un seguit d’activitats productives, socials, lúdiques i educatives.
La iniciativa permetria la recuperació d’espais urbans, com ara al barri del Castell o al barri de Sant Jaume, plens ara de descampats, al temps que fomentaria l'educació i aspectes socials al ser destinats a segments concrets de la població, com ara jubilats o persones amb problemes. Experiències com aquestes s’estan duent a terme amb èxit en diverses ciutats sense gaire cost econòmic. Per aquesta raó, defensem que Tortosa hauria de fomentar la seva implantació.
Tot i això, la proposta va ser rebutjada per la majoria absoluta del govern de CiU, en contra de la resta de grups municipals. Varen afirmar que ho estaven estudiant, això sí, sense que ningú pogués participar en el seu disseny, i que en breu es posaria en marxa. Esperem que així sigui i a curt termini els ciutadans puguem gaudir d'aquests espais.
 

28 d’octubre del 2014

El PSC reclamarà una comissió d’experts a Europa per fer front a la problemàtica del cargol maçana

L’eurodiputat socialista Javi López impulsarà una iniciativa al Parlament Europeu
L’eurodiputat socialista Javi López ha anunciat aquest matí que presentarà una iniciativa al Parlament Europeu per tal que la Comissió Europea creï una comissió d’experts per fer front a la problemàtica del cargol maçana que afecta el Delta i el riu Ebre. “Denunciarem la situació que pateixen els productors en les institucions europees, que creiem que s’han d’implicar en una problemàtica de gravetat com aquesta i demanarem, com ja es va acordar al Senat a nivell estatal, la constitució d’una comissió d’experts per donar una sortida tècnica i eficaç per eradicar aquesta plaga”, ha exposat. López ha insistit molt en la necessitat de trobar una solució tècnica efectiva després que les respostes donades per la Generalitat “no han estat del tot satisfactòries”.
López ha fet aquestes declaracions en el marc de la visita que ha realitzat acompanyat de Mònica Lafuente, secretària de Política Agrària del PSC, i de membres de la direcció del PSC de l’Ebre al territori per “fer un seguiment de la feina feta prèvia a les eleccions europees”. Entre altres temes, hi ha els ajuts agroambientals de l’arròs. El dirigent socialista ha aprofitat per denunciar i reclamar a la Generalitat que faci efectiu el pagament, ja que l’endarreriment està posant molt difícil la situació als pagesos i pot afectar a la planificació anual del conreu.
L’eurodiputat socialista també s’ha compromès a fer un seguiment exhaustiu de les ajudes que tira endavant la UE, especialment per al sector de la fruita, després de les sancions de Rússia, perquè és un mercat important, i també ha refermat el compromís per lluitar des d’Europa contra el nou pla de Conca de l’Ebre. López ha recordat que el 45% del pressupost europeu està destinat al sector agrari.
Durant la visita a les Terres de l’Ebre, al matí han mantingut una reunió de treball a la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre, on també han visitat el Poble Vell. A la tarda, a Camarles, ho faran amb entitats i cooperatives arrosseres, comunitats de regants i associacions agràries.
 

13 d’octubre del 2014

Unes ordenances insuficients des del punt de vista social i poc atractives per incentivar l’economia a Tortosa

El PSC lamenta l'oportunitat perduda i que el govern de CiU no reculli les seves propostes per ajudar la ciutadania
El Grup Municipal Socialista s’ha abstingut avui en el ple extraordinari en què s’han aprovat les ordenances municipals per al 2015 sense que s’hagi incorporat ni una de les propostes que els socialistes havien portat al llarg del darrer any perquè el govern de CiU les tingués en compte.  “Aquest rebuig sistemàtic del govern de CiU a les nostres propostes demostra el tarannà d’un govern incapaç d’asseure’s a dialogar”, ha denunciat el regidor socialista Antoni Sabaté, “el nostre grup ha presentat un seguit de propostes, les darreres el mes d’agost, amb suficient temps perquè les tinguessin en compte”. 
El que més preocupa el regidor socialista, però, és que les ordenances del 2015 són una oportunitat perduda perquè són “insuficients des del punt de vista social i poc atractives per incentivar l’economia i posicionar bé Tortosa." Per això Sabaté, ha apuntat que amb vista a l'any vinent s'hauria pogut preveure el superàvit amb què es va tancar l'any passat de 4,5 milions d'euros i els 2 milions de major ingrés que ha suposat la revisió del padró de l'IBI.

6 d’octubre del 2014

El PSC denuncia la irresponsabilitat política dels pressupostos de l’Estat cap a Catalunya i la discriminació que pateixen les Terres de l’Ebre

Els socialistes de l’Ebre denuncien que el greuge del govern del PP s’afegeix al que el territori pateix amb el del govern de CiU i ERC a Catalunya
Irresponsabilitat política cap a Catalunya i discriminació de les Terres de l’Ebre. Aquesta és la valoració dels pressupostos de l’Estat per al 2015 que avui han fet els socialistes de l’Ebre. Des de la federació, s’insisteix en la necessitat d’invertir en infraestructures que permetin incentivar l’economia del territori i també per afavorir un medi tan fràgil com és el Delta, per la qual cosa ja estan treballant en la presentació d’esmenes per al seu debat en el tràmit parlamentari.
Així ho han detallat Francesc Miró, candidat del PSC a l’alcaldia d’Amposta i portaveu del PSC de l’Ebre, i el senador Joan Sabaté. Miró ha denunciat el nou incompliment de l’addicional tercera de l’Estatut que preveu que la inversió directa regionalitzada de l’Estat a Catalunya, l’equivalent a la participació de Catalunya en el PIB de tota Espanya, hauria de ser del 18%. “Es queda, malauradament, a la meitat, un 9,5%, una xifra injusta cap a Catalunya, ja que farien falta 1.046 milions d’euros per complir l’acord que recull l’Estatut”, ha lamentat Miró. Sabaté ha abundat en la irresponsabilitat política del govern de l’Estat en el context que viu actualment el país. “Castigar Catalunya és exaltar més els ànims i augmentar la conflictivitat. Lamentem aquesta manca de diàleg entre els governs del PP i CiU i demanem que s’actuï des de la responsabilitat institucional i política”. Miró hi ha afegit que aquest estira i arronsa entre els dos governs “es retroalimenta i va en perjudici dels ciutadans”.
Quant a les inversions a les Terres de l’Ebre, Sabaté ha reconegut que “són difícils de qualificar perquè anem de malament a pitjor”. El senador socialista ha analitzat els comptes demostrant que no hi ha pràcticament inversió més enllà de dues actuacions d’interès general com són la neteja i la descontaminació de l’embassament de Flix, que cal recordar que més del 70% ve de la UE, i el magatzem temporal descentralitzat de residus de les centrals nuclears a Ascó. La resta tot són “partides insignificants” com són les dues variants de Corbera d’Ebre i Gandesa, 5.000 euros cadascuna, que no permeten fer res o actuacions que ja estan enllestides com la depuradora de Sant Jaume d’Enveja o serrells per acabar de pagar de la variant de l’Aldea .
Sabaté ha titllat, així, d’irrisòries les dues partides de 150.000 euros dels trams de la Jana-el Perelló i el Perelló-l’Hospitalet de l’Autovia A-7 i ha tornat a insistir en la seva importància estratègica “que sempre hem reivindicat des del PSC de l’Ebre”. “El que s’ha pressupostat no dóna per a res i vull tornar a recordar el compromís que havia assumit el director general de Carreteres amb mi mateix i altres parlamentaris i alcaldes per iniciar el projecte el més aviat possible.”
Molt crític també ha estat amb els 75.000 euros per a l’ample internacional de via ferroviària entre Castelló i Vila-seca etzibant irònicament que només un quilòmetre ja té un cost de 12 milions d’euros. “Sembla una broma de mal gust”.
Tampoc aquests pressupostos mostren cap tipus de sensibilitat en un medi tan fràgil com és el Delta i a penes hi ha inversió en medi ambient més enllà d’una partida per a l’acondicionament del bosc de Ribera.
Sabaté només ha valorat de forma positiva la inversió per a restauració de la catedral de Tortosa de 150.000 euros. “És una actuació necessària que també havíem reclamat i celebrem que finalment ho hagin inclòs en els pressupostos com havien fet anualment els governs socialistes”.
Un maltractament que s’afegeix al del govern de CiU-ERC a Catalunya
Sabaté ha resumit que, per tant, que enguany es pot dir que “no hi ha pressupostos de l’Estat per a les Terres de l’Ebre”. Una situació de greuge que, tal com ha denunciat, s’afegeix a la que també practica el govern de CiU i ERC respecte al territori i que es va poder comprovar aquesta setmana passada al Parlament quan tots dos partits van aprovar la Llei de l’Impost sobre Energies Contaminants sense recollir l’esmena dels socialistes per destinar un 50% de la producció termonuclear a un pla de dinamització econòmica de les comarques amb centrals nuclears. “Ni tan sols donen suport a que d’un impost que es genera aquí i amb conseqüències que afecten a les Terres de l’Ebre en vagi un 50% a les nostres comarques per incentivar la seva economia i poder superar el greuge històric que han patit comparat amb la resta de Catalunya.” Sabaté ha estat molt contundent: “els dos governs, el del PP, i el de CiU i ERC es barallen però es posen d’acord sovint també, i en aquest cas, quan es tracta de no invertir a les Terres de l’Ebre”