10 de gener del 2014

El PSC proposa a la resta de formacions polítiques un Pacte Local per l’Ocupació que beneficiaria més de 300 persones a Tortosa

Els socialistes han elaborat ja vint propostes concretes com a punt de partida per fer front a la greu problemàtica de l’atur a la ciutat
El PSC de Tortosa portarà dilluns vinent al ple una moció en què oferirà a la resta de forces polítiques de l’Ajuntament un gran Pacte Local per l’Ocupació i la Cohesió social per als propers quatre anys. Fonamentat en vint mesures d’actuació urgent i amb l'estimació d'un pressupost de 2,5 milions d’euros, beneficiarien a més de 300 persones, amb diferents actuacions de creació de treball. “Des del PSC creiem que els ajuntaments hem de prendre la iniciativa proposant mesures per fer front a l’atur, que a Tortosa afecta unes 3.000 persones”, ha subratllat el regidor socialista, Enric Roig, “per això pensem que aquest pla es pot convertir en la base d’una política activa de desenvolupament, de creació de llocs de treball i de promoció econòmica de la ciutat, a través de la implicació i participació”.
Per això, es proposa la creació “de forma prioritària i immediata” d’una Taula Local d’Ocupació formada per tots els grups polítics i els agents econòmics i socials més representatius de la ciutat, especialment els sindicats, la Cambra de Comerç i les organitzacions empresarials. 
“Perquè aquesta taula, que no ha de tenir remuneració, comenci a treballar i no sigui un organisme buit de contingut, li proposem d’inici vint propostes concretes”, ha explicat Roig. Es tracta d’un pla de xoc contra l’atur per a contractar el màxim nombre de persones possible en períodes de sis mesos, mitjançant la concessió d’ajudes no reintegrables a les petites i mitjanes empreses i professionals, dirigit a garantir un ingrés de famílies amb tots els membres a l’atur; un pla d’ocupació i formació per a joves; un fons per a emprenedors dotat amb el 0.05% del pressupost municipal, uns 150.000 euros; la creació de tres tallers de recerca d’ocupació, dirigit a dones, i a joves i adults mitjançant la xarxa; un programa d’incentius empresarials; campanyes de promoció comercials; accions destinades a la formació empresarial; una Casa d’Oficis del Turisme per a joves; formació en idiomes; un mercat artesanal; el pla Condueix a l’Ocupació per a impartir cursos de llicències de conduccions especials de transports com mercaderies; formació en noves tecnologies; un laboratori de projectes d’ocupació i empresarials; Un Banc d'Idees de Negoci; microcrèdits a la petita empresa; el reconeixement públic de bones pràctiques; el projecte Queda’t a l’escola! mitjançant ajudes no reintegrables a les AMPES; la col·laboració amb el tercer sector per a la realització de diferents programes d’ocupació i formació dirigits fonamentalment a col·lectius en risc d’exclusió social; un programa d’acompanyament dels nous projectes empresarials, i una darrera proposta per eradicar la pobresa extrema en col·laboració amb la Generalitat.
Aquest pacte local, ha detallat Roig, ajudarà de forma directa 275 famílies, ja que es contractaria de forma directa a unes 150 persones a través del pla de xoc d’ocupació; 70 dins del programa d’ocupació juvenil, 22 professors i monitors i es donaria atenció a 33 famílies en programes assistencials. “Això, sense comptar les ajudes a l’emprenedoria, amb les quals es poden arribar a més de 300 persones”, ha afegit, assenyalant que és una aposta arriscada però necessària per al futur de la ciutat.
Els socialistes proposen que els 2,5 milions d’euros que s'estima que costaria el pla es refinancin de la meitat del crèdit que enguany amortitzarà l’Ajuntament de Tortosa. Roig ho ha explicat molt clarament: “Una cosa que faria qualsevol bon pare de família seria primer donar de menjar als seus fills i després pagar al banc”. Sobre això, ha insistit que la proposta socialista no és que l’Ajuntament s’endeuti més sinó pagar el que deu als bancs més endavant. Els socialistes també han assenyalat que el finançament també pot arribar a través d’ajuts de la Unió Europea.
Finalment, els socialistes han insistit que qualsevol proposta de consens a la que l’alcalde vulgui arribar amb el PSC “ara i en el futur passa ineludiblement per aconseguir l’aprovació d’aquest pacte”.