13 d’abril del 2010

Bel i CiU, del sí al transvasament al no a la vegueria

Ahir va ser un dia trist per a Tortosa. L'alcalde, el convergent Ferran Bel, amb el seu vot de qualitat va aconseguir que el ple rebutgés el projecte de llei de vegueries, el que reconeix Tortosa com a capital. I el més gros de tot, ho va celebrar amb un cop de puny de satisfacció. Trist. Molt trist tenint en compte que estem parlant de l'alcalde de la nostra ciutat.

Cal fer un anàlisi prou extens de tot plegat. En primer lloc. La situació. El nostre grup sabia que ahir la nostra moció de defensa de la vegueria de l'Ebre amb tota probabilitat no s'aprovaria. Ho sabíem perquè CiU no vol les vegueries i, per tant, era possible que CiU de Tortosa obeís a les consignes del partit per damunt dels interessos de la nostra ciutat. I més després que un dels membres del seu govern, Pere Panisello, votés a favor de la paralització de la llei a la Diputació a instàncies del president provincial, Josep Poblet, per cert, candidat de CiU al Parlament per Tarragona.

Per tant, tot i el vot favorable d'ERC i ICV i l'abstenció del PP, Bel feia valer el seu vot de qualitat per tombar la nostra moció. A continuació, es debatia la de CiU. Un cúmul de despropòsits fets a corre cuita per intentar contrarestar la nostra moció, fer veure que ells sí que volen la vegueria i proposar un seguit d'acords d'impossible materialització més que res perquè la creació de la vegueria de l'Ebre, entre altrese, ha d'anar parella almenys a la creació de la del Camp de Tarragona. Una fugida endavant amb una proposta política pèssima. Però nosaltres, tot i això, mai no direm no a la creació de la vegueria de l'Ebre i vam donar-li suport.

Així, enmig de l'atrezzo que es munta Bel en els plens, per si de cas algú de la sala encara no havia entès el missatge que calia transmetre, va fer un cop de puny i va recordar que havia estat la seva moció la que havia prosperat. Home, no cal ser molt viu per a això. Fins i tot no calia venir al ple, perquè ja sabíem que ahir sumaven per rebutjar la nostra proposta, però això no ens fa pal·lidir sinó treballar molt i molt més perquè aquesta majoria desaparegui i pugui tornar a haver un govern de progrés a Tortosa, un govern que digui sí i sense embuts a la vegueria de l'Ebre.

CiU està clar que mai no ha cregut en la divisió territorial en vegueries, van tenir 23 anys per tirar-ho endavant i no ho van fer. I ara no volen que el govern de progrés de Catalunya ho pugui fer realitat. Ho han dit Artur Mas, Oriol Pujol i Felip Puig: la vegueria no és una prioritat per a CiU. I ahir van rebre el suport dels convergents tortosins que des de la mateixa Tortosa, des de la seva principal seu institucional, l'Ajuntament, van dir no a una llei, a la primera llei que es tira endavant en aquest sentit, que reconeix Tortosa com a capital de les Terres de l'Ebre.

El mes de setembre de 2002 Ferran Bel va dir sí al transvasament, votant en contra de les alegacions al projecte d'interconnexió previst en el PHN d'Aznar i Pujol. Ahir, novament un convergent, però el més gros, alcalde de la nostra ciutat, va dir no a una llei de vegueries que fa realitat una reivindicació històrica del nostre territori i que reconeix a Tortosa com a capital de les Terres de l'Ebre.