4 de març del 2014

CiU imposa la seva majoria absoluta contra els interessos dels tortosins

El govern de Bel rebutja les propostes del PSC per ajudar les famílies a fer front a la pujada de la llum i per rehabilitar les antigues escoles de Sant Llàtzer
“Una vegada més el govern del senyor Bel ha demostrat una insensibilitat i una incapacitat de posar-se en la pell dels que més pateixen”, així de contundent es va mostrar ahir el regidor socialista Enric Roig després que la majoria absoluta de CiU tombés la moció a favor de la contenció del preu del consum elèctric domèstic i en què es proposaven mesures per lluitar contra la pobresa energètica a Tortosa. Roig va lamentar que no s’aprovin aquelles mocions que aporten solucions concretes per ajudar a les economies familiars més febles amb dificultats per pagar la factura energètica i fer front així a la pujada de la llum del govern del PP. La moció instava l’Ajuntament “que ha de vetllar pels tortosins i tortosines” a establir una línia d’atenció al públic per tal d’assessorar a tots els ciutadans sobre possibles mesures d’estalvi i eficiència energètica, i una altra línia de subvenció municipal amb un màxim de 600 euros anuals destinada a aquelles famílies mancades de recursos mínims.
També la majoria absoluta va ser determinant perquè no prosperés una altra de les propostes socialistes que paradoxalment està recollida en el Pla Actuació Municipal (PAM) del govern tortosí i que s’hauria d’haver enllestit l’any 2012. En concret, la moció reclama al govern reformar i adequar les antigues escoles de Sant Llàtzer per a la seva cessió d’ús a associacions i altres entitats de la ciutat que no disposen d’espais per a les seves activitats. Tot i que Roig va proposar que l’actuació es podria fer a través dels tallers d’ocupació i escoles taller, el rodet va impedir que s’aprovés una moció en positiu per a la ciutat que “hauria ajudat a posar remei a la falta d’espais ciutadans que té Tortosa”.
CiU tampoc no va aprovar les al·legacions dels socialistes a l’ordenança de circulació en què proposaven ampliar el temps per anul·lar les denúncies de la zona blava (proposta en document adjunt). Els socialistes van tornar a posar en evidència el fracàs de l’ampliació de la zona blava a la ciutat amb zones en què gairebé no hi aparca ningú durant tot el dia.
Declaració institucional de rebuig al nou pla de conca de l’Ebre
Els socialistes han celebrat, d'altra banda, l'aprovació ahir a la nit, per unanimitat, d'una declaració institucional de l’Ajuntament de Tortosa en rebuig al nou pla de conca de la demarcació de l’Ebre que va aprovar divendres passat el Consell de Ministres, i han revalidat el seu compromís per aturar aquest nou atemptat als interessos de l'Ebre i del territori com van fer amb el transvasament previst en l'anterior PHN que es va derogar després de la victòria electoral dels socialistes el 2004.  "Cal recordar que amb l'arribada de Zapatero, al govern les dues primeres mesures que va dur a terme van ser retirar les tropes de l'Iraq i derogar el transvasament".  
El regidor socialista Enric Roig va advertir que aquest pla amenaça la pervivència del Delta de l’Ebre, de la seva economia, especialment la pesca i l’aqüicultura, i de les persones que hi viuen. “El pla s’ha aprovat sense consens i sense tenir en compte criteris tècnics i científics”, va subratllar Roig, tot lamentant que “vulnera la directiva europea, és contrari a la Nova Cultura de l’Aigua i no ha tingut en compte les conclusions de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre”.
En defensa de l'autonomia local
D'altra banda, el ple també va donar llum verd a l’Ajuntament per adherir-se al recurs davant el Tribunal Constitucional en defensa de l’autonomia local i en contra de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local del govern del PP després de consensuar les diferents mocions presentades, una d'aquestes per part del PSC. Roig va posar en valor el paper dels ajuntaments com a “peça fonamental” en la seva condició d’administració més propera a la ciutadania. També va alertar del perill de privatització dels serveis socials que implica la reforma. “Estem davant un cop d’estat, una norma marcadament ideològica que es fa al marge dels problemes dels ciutadans, uns ciutadans cada vegada més afectats per la desigualtat, l’atur i l’empobriment democràtic als que el PP ha decidit tractar com a súbdits i no com a ciutadans.”
Finalment, en l'apartat de precs i preguntes el regidor Enric Roig va traslladar la queixa dels veïns del barri de Remomils en relació als nous ferms amb què s'han arranjat la plaça Immaculada i el carrer Jaume Tió perquè s'ha superposat damunt de l'antic ferm amb els problems que pot ocasionar en cas de pluges intenses. També el prec que els han fet arribar veïns de Ferreries pel mal estat de les voreres al carer de la Ràpita.  
Els socialistes també van tornar a demanar al govern que facilités les dades de liquidació del cànon fix i variable de la zona blava per part de l'empresa adjudicatària durant els dos anys en què l'ha gestionada. Una petició que ja es va demanar per escrit fa tres setmanes i que encara no s'ha facilitat.
Finalment, van recomanar que s'actualitzi el web de la Festa del Renaixement que, entre altres coses, té el telèfon de contacte incorrecte. "És sense cap dubte l'activitat de promoció econòmica i turística més important de la nostra ciutat i cal que tingui la informació actualitzada".

El PSC de Tortosa proposa ampliar a dues hores el temps per poder anul·lar una denúncia a la zona blava i també que es pugui fer al llarg del dia pagant vuit euros