25 de setembre del 2014

El PSC porta al Senat la problemàtica del cargol maçana per exigir al govern espanyol que hi actuï

El senador Joan Sabaté i l’alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Joan Castor Gonell, reclamen col·laboració entre les administracions, ampliar la recerca i que es reforcin les actuacions per contenir la plaga
El PSC ha presentat una moció al Senat a través de l’Entesa pel Progrés de Catalunya, que es debatrà dimecres vinent, exigint al govern espanyol que actuï per fer front a la problemàtica del cargol maçana que afecta ja els dos hemideltes i que, malgrat les actuacions que s’han realitzat, avança de manera alarmant posant en perill el cultiu de l’arròs al Delta. Tant el senador Joan Sabaté com l’alcalde de Sant Jaume, Joan Castor Gonell, també han reclamat més col•laboració entre les administracions de la Generalitat i l’Estat per tal de contenir la plaga.
“Hi ha una gran preocupació entre la gent del Delta que ja porta cinc anys de lluita i lluny de guanyar tranquil·litat cada cop hi ha més neguit”, ha exposat Gonell, que ha admès que també és cada vegada més complicat que es pugui contenir el pas del cargol a la part dreta i acabar afectant tot el Delta. L’alcalde ha demanat a la Generalitat més mesures, reforçar les actuacions i implementar recursos tècnics i “sobretot humans”. Així mateix, demana al govern català que ajudi als pagesos que han vist afectats els seus conreus per la inundació amb aigua salada dels arrossars, una de les mesures que s’ha tirat endavant per acabar amb el cargol.
Per tot plegat, els socialistes han mantingut al llarg d’aquestes dies diverses reunions, entre les quals, amb Unió de Pagesos per tal de col·laborar en una problemàtica que afectaria un dels conreus més viables al Delta i que té una producció anyal mitjana de 120.000/130.000 Tm. La implicació del govern espanyol perquè s’afegeixi a la lluita contra la plaga és una de les reclamacions i és l’objectiu de la moció que presenten els socialistes. La moció insta al govern d’Espanya perquè a través de la CHE s’involucri en aquesta lluita i iniciï les actuacions necessàries i també es demana la col·laboració tant de l’administració catalana com espanyola amb la resta d’administracions amb competències a la zona i les organitzacions agràries del territori
Segons Sabaté, “calen tots els esforç per part de totes les administracions per exterminar la plaga o almenys reduir la seva implantació, ja que les actuacions dutes a terme, tot i que ben intencionades, fins ara no han acabat de funcionar”. El senador socialista demana que el govern espanyol contribueixi amb les mesures que calgui (barreres electròniques, aigua salada, extracció directa...) perquè no s’eixampli amb una progressió exponencial. Sabaté demana sobretot que “s’ampliï la recerca pe buscar solucions més efectives i contundents per eradicar aquesta plaga que altera l’equilibri del Delta i el seu conreu més viable.”