4 d’octubre del 2013

El PSC proposa microcrèdits per a joves emprenedors, la creació d’una borsa de llibres de text i rebutja el copagament farmacèutic hospitalari

Ho fa a través de tres mocions que es debatran dilluns en el ple ordinari de l’Ajuntament de Tortosa
1 / 2
El Grup Municipal Socialista ha presentat per al ple ordinari de dilluns vinent a l’Ajuntament de Tortosa tres mocions en què insta a l’Ajuntament a facilitar microcrèdits per a joves emprenedors; una altra per a la creació d’una borsa de llibres de text, i una tercera de rebuig al copagament farmacèutic hospitalari. “Es tracta de tres noves iniciatives en positiu per fer front a diferents problemàtiques que afecten a la nostra ciutadania, l’atur, i les retallades en salut i educació que pateixen sobretot aquells col·lectius més vulnerables”, ha subratllat el regidor socialista, Enric Roig.
La proposta dels microcrèdits va adreçada a joves emprenedors, d’entre 18 i 34 anys, amb “l’objectiu de fomentar les seves oportunitats laborals, donar suport a l’emprenedoria i obrir vies de creació de nous llocs de treball”. El regidor socialista, Enric Roig, ha destacat que es tracta d’una iniciativa innovadora a la ciutat des del convenciment que “des de l’Ajuntament i el món local es poden fer polítiques per fomentar l’ocupació, per combatre la crisi i evitar que molts joves no hagin de marxar de casa”. Aquesta proposta s’integra dins d’un Pla Integral de Foment de l’Ocupació per a Joves a Tortosa.
Els socialistes també volen fer front a les retallades en educació, que han comportat, entre altres, una disminució de professorat, un augment del ràtio d’alumnes per classe, la reducció de beques escolars i universitàries, i la disminució de les ajudes per a menjador. Els socialistes, que ja han dut al ple algunes propostes per fer front a aquestes mancances, portaran ara al ple una iniciativa per pal•liar la disminució que s’ha produït en els ajuts per als llibres. “El tipus màxim del 21% d'IVA en material escolar excepte llibres de text (equivalent a l'IVA aplicat als articles de luxe) ha representat un encariment de la ja de per si mateix costosa operació de tornada a l’escola que les famílies afronten tots els mesos de setembre”, ha lamentat Roig. Per això, insten a l’Ajuntament que en els pressupostos de 2014, “s'impliqui en un projecte de donació de llibres de text en els centres d'ensenyament, mitjançant la creació d’un programa de gratuïtat, consistent en una borsa de llibres de text.”
Segons ha detallat el regidor socialista, aquesta programa podria desenvolupar-se cobrint el primer any d'aplicació els nivells de 1r i 2on de Primària, el següent any 3r i 4rt i així successivament fins a incloure 3r i 4rt d'ESO, aconseguint d'aquesta manera tot el període d'educació obligatòria. “D'aquesta manera, l'Ajuntament dotaria als centres d'ensenyament d'un banc de llibres el cost dels quals s'aniria reduint gradualment en augmentar cada any l'estoc de llibres”, ha afegit. Els socialistes proposen que al programa es puguin acollir tots les escoles del municipi. En els Centres d'Educació Especial aquest programa inclouria el material fungible que els alumnes utilitzen al llarg del curs acadèmic.
D’altra banda, els socialistes també presenten una moció per a la retirada del copagament farmacèutic hospitalari. Es tracta d’una mesura aprovada pel govern espanyol en resolució del 10 de setembre, de la Direcció General de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia, que estableix una aportació econòmica del 10% del preu de venda al públic de 157 presentacions farmacològiques dispensades en el servei de farmàcies dels centres hospitalaris per part dels usuaris no ingressats. La mesura afecta a més de 300 pacients a les Terres de l’Ebre. “Aquesta resolució ataca a les persones més vulnerables i atempta contra l’equitat del nostre sistema de salut”, ha lamentat Roig. Per tot això, insten al Ministeri de Sanitat, Serveis socials i Igualtat a la retirada immediata de la resolució, i a la Generalitat de Catalunya a interposar recurs d’Inconstitucionalitat contra l’esmentada resolució, com han anunciat altres comunitats autònomes.