3 d’octubre del 2013

Els socialistes titllen els pressupostos de l’Estat d’agressió a les Terres de l’Ebre

Joan Sabaté critica que els comptes agreugen les conseqüències de la crisi al territori i anuncia que presentaran esmenes per ampliar, entre altres, partides d’infraestructures com l’A-7
1 / 2
Els socialistes de l’Ebre han titllat avui d’insultants i agressius els pressupostos de l’Estat per al 2014 que discriminen negativament Catalunya i, especialment, les Terres de l’Ebre.  "En un context de dificultat com l’actual no veiem cap gest del govern d’Espanya per invertir en el que més necessita el nostre territori, infraestructures estratègiques per activar l’economia d’un territori molt tocat per la crisi". Així ho ha manifestat el senador socialista i portaveu adjunt de l’Entesa pel Progrés de Catalunya, Joan Sabaté. La president del PSC de l’Ebre, Maria Beltran, també ha estat molt contundent en denunciar l’oblit al qual s’ha tornat a sotmetre l’Ebre. "Els comptes no milloraran la nostra economia, en un territori amb una taxa d’atur molt preocupant. Estem abandonats pels governs de l’Estat i de Catalunya".
Sabaté s’ha referit en primer lloc a la previsió d’inversió al conjunt de Catalunya "que sembla que sigui una provocació en el context de desafecció i descontent a Catalunya envers la política de l’Estat". Així, ha recordat que l’addicional tercera de l’Estatut del 2006 és plenament vigent i preveu que les inversions directes a Catalunya en cap cas siguin inferiors a la participació percentual de l’economia catalana en el conjunt del PIB de l’Estat, que estava xifrat en el 18,7%. “Així ho van respectar els pressupostos dels diferents governs socialistes, però en cap cas ho ha fet mai el govern del PP que enguany ho ha baixat a mínims inadmissibles com és una previsió d’inversions per a Catalunya del 9,6%”, ha subratllat Sabaté, que ha recordat que el model de finançament actual està esgotat. “Acabava el 2013 i els governs de Catalunya i Espanya estaven obligats a negociar, però ni el senyor Mariano Rajoy ni Artur mars s’han assegut a fer-ho i això condueix a una situació molt preocupant”.
Per tant, segons el senador socialista, es confirma que aquests són els pitjors pressupostos possibles en una “situació de crisi on el cal és generar inversió i incentivar el creixement econòmic per abaixar les taxes d’atur i recuperar el consum”. “Això és el que fa el PP i el govern de CiU amb el suport d’ERC a Catalunya, que ni tan sols té pressupostos.”
L’oblit, segons Sabaté, encara es fa més patent a les Terres de l’Ebre on enguany “no arribem als 3 milions d’euros en inversió quan l’any 2010 l’aleshores govern socialista en va destinar 1115 milions”. Sabaté ha destacat que la majoria de partides són pràcticament insignificants i que la més important, precisament, és la de neteja de l’embassament de Flix, de 49 milions, però ha recordat que precisament la major part de l’aportació econòmica arriba a través de fons europeus. 
També ha deixat en evidència les partides previstes per al corredor del Mediterrani, on només es contempla el tram entre Vandellòs i el Camp de Tarragona, i Castelló entre Castellbisbal. En aquest sentit, a més, ha fet notar pel que fa al tram de Castelló, pressupostat en 100 milions, que un quilòmetre de via fèrria d’ample internacional val 12 milions d’euros, per la qual cosa aquesta quantitat “a penes dóna per fer cinc quilòmetre de via fèrria”. Aquest fet, segons Sabaté, demostra la poca voluntat del govern en desenvolupar l’ampli europeu a tot el territori que “s’ajorna sine die”.
Insultants també considera els 13.000 euros destinats a l’A-7 entre la Jana i el Perelló i més quan es va arrencar el compromís del director general de Carreteres de publicar ja l’estudi d’impacte ambiental i a disposar de partida per a la redacció del projecte. Per aquest motiu, els socialistes han assenyalat que presentaran un seguit d’esmenes que abordaran sobretot la necessitat de tirar endavant infraestructures necessàries per al territori com és l’A-7, bàsiques per al creixement econòmic, i també, com l’any passat, per a l’Observatori de l’Ebre, “i més en un moment com l’actual, perquè la manca de pressupost de l’any passat ha impedit que determinades línies de recerca hagin pogut tirar endavant”
“Aquests són uns pressupostos impossibles, apel·lem de nou a la discriminació positiva cap al territori com vam tenir durant els governs socialistes a Catalunya i Espanya”, ha conclòs.