4 de juny del 2014

Joan Sabaté demana més democràcia i transparència en l’elecció del president de la Comissió Europea

Considera que seria molt greu que no es tingués en compte la voluntat de la ciutadania a les eleccions i el candidat que proposés el consell no respongués al mandat de la majoria parlamentària
El senador i portaveu adjunt de l’Entesa, Joan Sabaté, va demanar ahir  al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Garcia Margallo, un major compromís democràtic i per la transparència en l’elecció del president de la Comissió Europea després que moltes informacions apunten que diferents governs, sobretot conservadors i afins al Partit Popular, com el cas de la cancellera alemanya i el primer ministre britànic, vulguin impulsar altres candidatures sense atendre el resultat de les eleccions europees. Sabaté ha recordat que, d’acord amb el Tractat de Lisboa i la voluntat de democratitzar les institucions europees, s’atengui “la voluntat del Parlament Europeu, el compartim o no, i la voluntat majoritària dels ciutadans europeus”. Fins ara el president l’escollia el Consell Europeu format pels caps d’estat i de govern dels països membres.
Sabaté no només va defensar la necessitat d’un paper més rellevant del Parlament Europeu en l’elecció de la presidència del president de la Comissió sinó que també va puntualitzar: “Si alguna cosa es pot extreure de les eleccions europees és l’exigència de la ciutadania d’una major democratització i transparència i atenció a la voluntat dels ciutadans”. Per això va advertir que seria molt greu que no es tingués en compte aquesta voluntat. “Entenem que ha de ser el senyor Jean Claude Juncker, el més votat, qui ha de conciliar els suports necessaris per convertir-se en president, i en cas que no ho aconsegueixi, li correspon intentar-ho a Martin Schulz, i volem el compromís del govern espanyol que s’anirà en aquesta direcció”.