26 de juny del 2014

Sabaté lamenta que el PP desbarati l’oportunitat d’adaptar la legislació a la normativa europea per preveure riscos com els del Castor

Ho hauria pogut fer en el marc de la modificació de la llei de responsabilitat ambiental que el PSC rebutja perquè disminueix la protecció i la prevenció
El senador Joan Sabaté va defensar ahir a la tarda en el Senat el veto dels socialistes catalans a la modificació de la llei de responsabilitat ambiental proposada pel PP perquè “disminueix la protecció i la prevenció per possibles danys derivats de les activitats econòmiques”. Durant la seva intervenció, va deixar constància que la nova llei, que modifica la del 2007, tindrà efectes dissuasoris perquè es reclamaran proves documentals als denunciants. També ha titllat “d’incongruent” que siguin els promotors de les activitats els que marquin la fiança en cas de dany ambiental, ja que “són part implicada i, per tant, hauria de ser l’autoritat competent qui la determinés”.
Però sobretot, Sabaté, va lamentar que el govern del PP no hagi volgut fer una transposició de la directiva europea 2013/30/UE sobre la seguretat de les operacions relatives a les extraccions de petroli i gas mar endins, en referència al que ha succeït amb el projecte Castor. Cal tenir en compte que aquesta normativa europea modifica la directiva 2004/35/CE que és la que dóna lloc a la legislació espanyola actual, la del 2007. “Hauríem pogut donar solució a una legislació insuficient per incloure mesures preventives en aquest tipus d’extraccions”. En aquest sentit, i davant la situació viscuda a l’entorn del projecte Castor, Sabaté va insistir que “hem de legislar perquè no es torni a produir una situació com la viscuda i per donar tranquil·litat a la ciutadania”. En aquest sentit, el senador va insistir de nou en la necessitat de fer efectiu el tancament definitiu.
D’altra banda, el PP, tampoc no va aprovar l’esmena addicional presentada pels socialistes per paralitzar els actuals projectes d’extracció pel mètode conegut com a “fracking” fins que es demostri que “no hi ha riscos mediambientals”.