17 de juliol del 2014

Enric Roig: “Proposem remoure els fonaments de l’Ajuntament de Tortosa”

El PSC vol que s'aprovi un reglament de participació que contempli, entre altres, un consell social de la ciutat, una carta dels drets i deures de la ciutadania i uns pressupostos participatius
El Grup Municipal Socialista ha presentat una moció amb vista al ple d’agost en què proposa elaborar un Reglament de Participació Ciutadana que, entre altres, contempli un consell social de la ciutat, una cartada de drets i deures de la ciutadania i uns pressupostos participatius. “Volem incrementar la quantitat i la qualitat de la participació ciutadana a en la presa de decisions municipals”, ha exposat el candidat a l’alcaldia i portaveu socialista, Enric Roig, per qui l’aposta per la participació “és dinamitzar la vida social del municipi, integrar la ciutadania tradicionalment aïllada de la vida pública, generar-li responsabilitat i fer més transparent la gestió municipal”.
Els socialistes han treballat a fons aquesta proposta clau per fer una Tortosa molt millor. Demanen, en primer lloc, la creació de forma immediata d’un grup de treball amb experts en participació ciutadana, tècnics municipals i representants de tots els grups polítics municipals encarregat d’elaborar una agenda de treball i acordar els eixos estratègics que permetin desenvolupar el reglament de participació.
Aquest reglament contemplaria un Consell Social de la Ciutat, màxim òrgan consultiu de participació ciutadana on es debatrien els temes estratègics de futur i els projectes de ciutat. Tal com ha detallat Roig, estaria integrat per representants de les entitats econòmiques, socials, professionals i veïnals i tractaria temes de desenvolupament econòmic, planificació estratègica i grans projectes a més de tractar de forma pública i transparent “totes les emergències socials que en aquest moment estan patint els tortosins i tortosines”. També es crearia una Comissió Especial de Suggeriments i Reclamacions, encarregada d’analitzar les queixes “que els ciutadans i ciutadanes emeten sobre l’Ajuntament i la resposta que els dóna”.
Per als socialistes, el reglament també hauria de servir per elaborar una Carta de Drets i Deures dels Ciutadans i Ciutadanes de Tortosa, “similar a la que ja tenen altres municipis”, com ha explicat Roig. També es proposa un reglament que reguli un Pla Municipal de Comunicació que contempli la revisió permanent de la comunicació de l’Ajuntament amb els veïns i veïnes “per a millorar la informació i que aquesta sigui plural”, i hauria de servir per revisar i millorar les diferents ordenances municipals. Roig ha destacat que ha de permetre també elaborar les bases del projecte participatiu més important de la ciutat i clara aposta del PSC “els pressupostos participatius”.
Roig ha reiterat que l’objectiu és promoure la participació de tots els sectors i sensibilitats de la societat, fomentant el debat, la reflexió, la relació i la comunicació entre i amb els ciutadans i ciutadanes. “És el nostre model que contrasta amb la vella forma de fer política de CiU a Tortosa”, ha emfasitzat. Ho ha argumentat explicant que l’any 2012 entre els vuit treballadors que va acomiadar Ferran Bel “als que culpava dels mals econòmics de l’Ajuntament” es trobava la tècnica municipal de Participació, un lloc de treball que “encara no s’ha cobert ni es pensa cobrir”. Per això, el candidat socialista a l’alcaldia ha estat contundent “proposem remoure els fonaments de l’Ajuntament de baix a dalt”.