18 d’agost del 2014

El PSC de Tortosa es pronuncia en contra de la taxa per a collir bolets al Port que vol aplicar la Generalitat

Per a Enric Roig la taxa només mostra la voluntat recaptadora de la Generalitat que alhora ha retallat dràsticament el manteniment del Port”.
El PSC de Tortosa s’ha manifestat en contra de la taxa que a partir de la temporada 2015-2016 serà obligatòria per a tots aquells que vulguin collir bolets al Port. Malgrat que en un principi la taxa s’havia d'establir aquesta temporada, el Departament d'Agricultura ha decidit que enguany es faci una acció informativa. 
Els socialistes denuncien que aquesta taxa es cobrarà a partir de l’any vinent no només als terrenys propietat de la Generalitat, sinó que també els propietaris privats i els municipis podran aplicar-la, si volen.
“És sens dubte una acció encaminada a recaptar malgrat que des del Govern de la Generalitat es vulgui amagar”, ha denunciat Roig. “Com es diferenciaran aquells que vagin a recollir bolets d’aquells que vagin a passejar al Port? I en els grups on hi hagi gent que passeja mentre d’altres recullen bolets? Necessitem un policia per cada boletaire?", ha argumentat el portaveu del grup socialista. 
El regidor socialista es pregunta si es cobra a la gent que vol fer servir la platja, ja que si els diners recaptats amb la taxa han de servir per a cuidar millor l'entorn del bosc, el mateix argument serviria per a tenir cura de la costa. “perquè s’aplica als boletaires i no als banyistes?”, insisteix Roig.
“No es suficient amb afirmar que es tracta d'una petita quantitat econòmica com defensa el Conseller, independentment d’això es tracta d’una taxa molt injusta” -ha afirmat- ja que no diferencia entre aquells que recullen bolets com afeccionats 
i els que ho fan com a professionals, és a dir, aquells qui recullen quilos de bolets per a la venda i no el consum propi.
El PSC també denuncia que els responsables de la conselleria, que encara no han explicat les característiques exactes de la taxa, es preocupin de cobrar als boletaires mentre es dediquen a desmantellar les polítiques de conservació del patrimoni natural. El fet que la gent pagui per recollir bolets “no és una garantia de que cuidin els bosc, ans al contrari, algú es pensarà que pel sol fet de pagar té dret a utilitzar-lo com més li convingui”.
Per a Roig “les retallades en medi natural ha fet que espais, com el Port, que estaven protegits, a la pràctica hagin empitjorat. La preocupació no és només per les retallades o per la pèrdua de llocs de treball directes i indirectes” -ha afegit Roig- que ha recordat el gairebé desmantellament de la brigada del Parc natural, “sinó que aquests fets han comportat pèrdues en el nostre patrimoni natural”. 
“Espero que l’ajuntament no apliqui la taxa en els seus terrenys del Port” ha conclòs, “ja que si estem intentant potenciar turísticament la nostra ciutat com a referent lúdic, això fóra un pas enrere”.