4 de juny del 2009

Cal actuar per fer front a la crisi


Els polítics estem mandats per la nostra ciutadania per trobar els mecanismes i les actuacions necessàries per afavorir la millora de la qualitat de vida de la nostra ciutadania. En aquests moments, una de les nostres principals preocupacions és la situació de crisi actual i l'augment de l'atur a la nostra ciutat que ha passat de tenir 1.236 aturats a 2.552, el que representa una taxa del 16%. Mentre els governs de l'Estat i la Generalitat estan impulsant un seguit d'actuacions per pal·liar aquesta situació, com la posada en marxa del Fons Estatal d'Inversió Local, o els plans d'Ocupació del departament de Treball, lamentem que des del govern municipal no es posin en marxa mesures per fer front a una problemàtica que preocupa i molt als tortosins i tortosines. I el més greu és que tampoc no es fa res per estar preparats per a la remuntada de la crisi.

Durant l'anterior mandat vam desenvolupar les estratègies i assentat les bases de creixement al nostre municipi. Vam impulsar el polígon Catalunya Sud i vam preveure la seva ampliació, vam dimensionar les infraestructures i, entre altres, vam iniciar la tramitació per instal·lar indústria aparador als portals d'entrada a la ciutat. Però ara, no veiem cap iniciativa per part del govern del senyor Bel i Accensi, a banda de continuar la tramitació dels portals. Ni tan sols han garantit el subministrament d'aigua per a l'ampliació del polígon Catalunya Sud, on es preveu ubicar una empresa del sector de base metal·lúrgic, que per poder-se instal·lar cal que tingui garantit aquest subministrament. Descartats els pous de Vinallop, els socialistes vam presentar una moció per garantir aquesta concessió d'aigua necessària. Però amb la suficiència i prepotència habituals, van rebutjar la proposta. Per al PSC, la instal·lació d'aquesta empresa, que permetrà l'arribada d'altres empreses auxiliars, és prioritària per la promoció industrial i la creació de llocs de treball. Estem davant d'una manera de fer política molt de cara a la galeria, però no es treballa per tal de posicionar Tortosa amb vista a la recuperació econòmica. Tothom parla d'estratègies per superar la crisi i el govern de Tortosa mira en una altra direcció.

Qui sí que ha actuat amb responsabilitat són sindicats, treballadors i empresaris que han exercit aquesta responsabilitat en la negociació dels, lamentablement, molts expedients de regulació d'ocupació que han afectat a empreses del territori. I ho han fet per garantir els actius industrials al nostre territori. I els socialistes tampoc no volem ni podem quedar-nos de braços creuats, per això ens reunirem amb el president de la Generalitat, José Montilla, sindicats i empresaris per tal d'abordar solucions a curt termini però també amb vista a la recuperació econòmica. Per al PSC el més important ara és accelerar la posada en marxa de les infraestructures previstes al territori i a la vegada garantir l'arribada d'indústria. Així, tornem a fer una crida al sí propositiu per tal d'afavorir-ho i assegurar el creixement. En la línia de l'Estratègia de Lisboa, la nostra aposta industrial ha de ser l'energia i les indústries medioambientals, sectors amb moltes possibilitats al nostre territori si fem les coses bé.

Joan Sabaté i Borràs
Senador, president del PSC a les TE i portaveu PSC Ajuntament de Tortosa