25 de juny del 2009

Ferreries

L'any 1999, en arribar a l'alcaldia de Tortosa i capgirar la situació política que havia governat la ciutat durant les dues dècades anteriors, el principal objectiu va ser dissenyar un model de ciutat equilibrat que garantís el creixement al nord i a sud, a banda i banda del riu amb garanties. No per repetit hem de deixar de dir-ho perquè considerem que aquesta era premissa indiscutible pel futur de la ciutat. I en aquest disseny de ciutat, Ferreries n'era una peça clau. Un barri abandonat a la seva sort durant els vint anys de govern de CiU, una peça bàsica de la ciutat que calia reactivar. Per aquest motiu, amb el POUM vam voler corregir una planificació inicial que només preveia el creixement de Ferreries Nord, desenvolupament per cert que s'ha fet durant aquests anteriors mandats. Així, vam impulsar el pla parcial al voltant de l'horta de Sant Vicent així com dos plans parcials per eixamplar la ciutat cap a l'oest i que permetien la connectivitat amb Roquetes.

En aquest nou disseny del creixement de Ferreries, els socialistes vam impulsar i projectar un grapat de continguts d'interès per al barri que eren: un complex comercial i lúdic, el port esportiu i marina seca, la remodelació de les instal·lacions esportives i el nou pàrquing a la plaça Joaquin Bau i un nou hospital territorial. Això, afegit al creixement urbanístic previst pels diferents plans parcials, eren garantia ja de futur per a aquest barri. I ens vam trobar amb els pals a les rodes de CiU.

Aquesta va ser la política contrària de CiU aleshores als interessos de Ferreries.

COMPLEX: Primer, amb l'entrebanc des de la Genralitat, aleshores governada pels convergents, per tirar endavant el complex a l'estadi i a continuació amb la rumorologia intencionada per posar en dubte el complex a l'Horta de Sant Vicent. Motiu, no deixar prosperar una actuació del govern socialista i, segona, CiU va argumentar que aquest complex afavoria als comerciants de Ferreries en detriment dels del centre, un fet que ja vam explicar clarament que no era així, sinó que potenciava el comerç conjunt del municipi. CiU va demostrar, per tant, que també per ells el comerç de Ferreries era de segon ordre.

INSTAL·LACIONS ESPORTIVES. Per al PSC la reforma de l'estadi era una necessitat de primer nivell. Per això, de seguida es va abordar ja aquesta situació, primer amb obres puntuals com van ser la nova gespa artificial del camp de futbol, després amb la millora de l'oferta esportiva i la creació d'un nou servei de fisioteràpia i també impulsant el projecte de millora del segon camp de futbol i la creació de la pista d'atletisme. Però, sobretot, el principal projecte era la remodelació integral de l'estadi, que permetria a la ciutadania disposar d'unes piscines dignes després de l'abandó de vint anys de govern de CiU. Però, el projecte va topar precisament amb Bel i la polèmica del velòdrom. Per què? CiU no es podia permetre el luxe que Tortosa acabés amb una problemàtica com aquesta i ho aconseguís a través d'un govern socialista. Per tant, abanderen una teòrica protesta ciutadana on fan cap tots els seus acòlits per reverberar una queixa que avui s'ha vist fins on ha arribat. El velòdrom està morint-se de "risa" a l'estadi, inutilitzat i, evidentment, ni serà remodelat, ni millorat, ni res de res... El velòdrom va ser l'excusa perquè Tortosa no tingués piscines noves.

HOSPITAL. Ferran Bel es va posar nerviós, segurament, el dia que es va anunciar que Salut, ja amb els socialistes al govern de la Generalitat, tenia la intenció de construir un nou hospital de referència territorial a Ferreries. I a Bel li va funcionar el missatge que això era una falsedat... Ho va estendre per arreu, va colar el seu missatge en els mitjans de comunicació i va vendre que a Ferreries no hi cabia. Però la mentida va aflorar de seguida quan, ja sent alcalde, una de les primeres coses que va fer va ser aparèixer amb la consellera Geli per dir "lo" meravellós que serà aquest hospital. Per tant, una vegada més Bel havia fet gol a l'opinió pública, als mitjans de comunicació, al PSC, a la ciutadania i a Tortosa. Un cop fet aquest pas amb la consellera, entenem que no són certs els rumors que corren que en volen canviar la ubicació.

PORT ESPORTIU I MARINA SECA. El projecte el van presentar els socialistes convençuts que aquest impulsaria, per una banda, la millora del marge dret del riu i, a la vegada, permetria a la ciutat disposar d'un club de rem ampliat amb una marina seca. Un projecte que a la vegada volia potenciar un dels sectors emergents i claus en el futur econòmic de la ciutat i el territori, el turisme. Però per a CiU, l'estratègia i el futur no són allò que interessa, sinó la rendibilitat a curt termini i els projectes petits que els permeten anar menjant i fregint.

I mentre es projectava el futur del barri, des del govern socialista es van fer un seguit d'actuacions entre les quals hi va haver les millores de l'estadi, amb el nou camp de gespa artificial i el projecte de millora del camp de futbol del darrere i la pista d'atlestisme, així com la posada en marxa del nou servei de fisioteràpia; la millora, entre altres, dels carrers Alcanyís i Marqués de Comillas, i, a través de la Generalitat, de l'avinguda Colom, el carrer Tarragona, la Rambla Catalunya i l'antiga carretera Tortosa-València. També es va posar en marxa la Mancomunitat Tortosa-Roquetes que permet avui diferents obres de millora entre els dos municipis i, per tant, a Ferreries. Es va prestar atenció també a la salut i l'educació, amb la decisió d'instal·lar a Ferreries el nou hospital de referència de les Terres de l'Ebre i les reformes i millora en l'ampliació de l'horari d'atenció al CAP Baix Ebre. I es va construir un nou col·legi, el CEIP Cinta Curto a banda de diferents millores en els instituts i en el col·legi de Ferreries. Això, sense parlar d'obres menors en clavegueram, jardins, i, en definitiva, en obra pública. I ho diem un altre cop per la cançoneta repetida del govern de CiU que a Ferreries fa anys que no s'hi fa res.
Ferreries era i continua sent per al PSC una prioritat. Un barri que ara veurà com gràcies també a un govern socialista, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, a través del Fons Estatal d'Inversió Local s'urbanitza la llarga Sant Vicent.